10 jaar De Reactor: nieuwe site, redactionele veranderingen

19/10/2018

In 2019 bestaat De Reactor tien jaar. Het platform heeft niets aan relevantie ingeboet: nu de kranten- en weekbladenkritiek verder onder druk is komen te staan, is het alleen maar belangrijker geworden online ruimte te bieden aan kwaliteitsvolle literaire kritiek voor een breed lezerspubliek. Qua gebruiksvriendelijkheid en webmogelijkheden kan De Reactor wel een opfrisbeurt gebruiken. We werken momenteel aan een vernieuwde site, die nog prettiger leesbaar, nog soepeler doorzoekbaar en nog rijker qua mogelijkheden is.

Deze vernieuwing van de site valt samen met redactionele veranderingen. Wij nemen in deze overgangsperiode afscheid van twee redacteuren die jarenlang een belangrijke rol bij De Reactor hebben gespeeld: Bart Van der Straeten en Arnoud van Adrichem. Bart heeft zich de voorbije jaren op een erg consciƫntieuze wijze voor de site ingezet. Altijd bereid om de handen uit de mouwen te steken, heeft hij met zijn punctuele redactiewerk en voortreffelijke feedback heel veel teksten op een hoger niveau getild. Arnoud is niet alleen medeoprichter van De Reactor, hij is ook degene die de site in moeilijke tijden overeind heeft gehouden. In de tien jaar die hij als redacteur en hoofdredacteur actief was, zullen er weinige dagen geweest zijn waarop Arnoud niet op de een of andere manier met de site bezig was: hij besteedde niet alleen veel tijd en energie aan het nauwgezet redigeren van recensies, maar publiceerde die ook online en verzorgde de communicatie via de nieuwsbrief en de sociale media. Het is dan ook grotendeels aan Arnoud te danken dat De Reactor heeft kunnen blijven floreren en altijd voldaan heeft aan de kwaliteitsnormen die de site zichzelf heeft gesteld.

De komende maanden zal de productie van stukken waarschijnlijk iets lager liggen dan u van ons gewend bent, vanwege de kleinere redactionele bezetting. Achter de schermen werken we hard aan het samenstellen van een nieuw redactioneel team. In de eerste helft van 2019 zal een nieuwe redactie haar opwachting maken op de vernieuwde website die dan gelanceerd zal worden.