Voor docenten

Onderzoek bevestigt het al langer: lezen heeft een positieve invloed op de taalontwikkeling en de woordenschat van leerlingen. Toch vinden jongeren het steeds moeilijker om zelf aan de slag te gaan met een boek. Als docent wil je je leerlingen stimuleren om het literaire landschap te verkennen, maar hoe begin je daaraan? Op deze pagina reikt de redactie van De Reactor docenten de juiste tools aan om het gesprek over boeken in de klas in goede banen te leiden.

Literatuur in de Klas / Dag van de Literatuurkritiek

De meeste lesbrieven in het onderstaande overzicht werden ontwikkeld in het kader van de jaarlijkse nascholingsdag Literatuur in de Klas (voorheen Dag van de Literatuurkritiek) die De Reactor organiseert in samenwerking met Vlaams-Nederlands huis deBuren. Bekijk hier het programma van de laatste editie, op 3 oktober 2023.

In het kader van de laatste editie van Literatuur in de Klas ontwikkelde de redactie ook een lesbrief ‘Hoe schrijf ik een recensie‘. Deze lesbrief biedt een uitstekende voorbereiding op de jaarlijkse recensiewedstrijd ‘De Jonge Recensent’ (lees hier de oproep voor 2023), maar kan ook los daarvan gebruikt worden om uw onderwijs in schrijf- en leesvaardigheid te combineren.

 


Lesbrieven

In deze lesbrieven geven we je een concrete leidraad om literatuur op een toegankelijke manier in je lessen te betrekken. We hebben rond een aantal uiteenlopende romans en bundels – van Iduna Paalman tot Ruth Lasters – verschillende vragen en opdrachten uitgewerkt die je samen met je leerlingen kan ontdekken.

 

2023 Emoties – Eljadid – Kruimeldief

2023 Emoties – Sabi – Half leven

2023 Emoties – Weyden – Tussentaal

2023 De Bronzen Uil – Aleksandra – Weeda

2023 De Bronzen Uil – De gelijktijdigheid der dingen – Arns

2022 Kopzorgen in de klas – Verbeke – Treinen en kamers

2022 Kopzorgen in de klas – Bowen – Bokman

2022 Kopzorgen in de klas – Koopman – Tekenen van het universum

2021 (On)voltooid toekomende tijd – Van Dis – Klifi

2021 (On)voltooid toekomende tijd – Blees – Wij zijn licht

2021 (On)voltooid toekomende tijd – Atangana Bekono – Zaad

2021-Speur-en-strooptocht-door-Besmette-Stad

2020 Spel – Koelemeijer – Het zwijgen van Maria Zachea

2019 Hokjesdenken – Isik – Wees onzichtbaar

2019 Hokjesdenken – Paalman – De grom uit de hond halen

2019 Hokjesdenken – Lasters – Vin

2018 Inclusie – Amatmoekrim – Het gym

2018 Inclusie – Peeters – De mensengenezer


Recensies voor in je les

Wil je je leerlingen ook zelf aan de slag laten gaan met literaire kritiek? In dit artikel bundelen we negen recensies die je in de les kan gebruiken.

9 recensies voor in uw les!