De Bronzen Uil 2021: Wie volgt Lize Spit en Roderik Six op?

08/09/2021

De shortlist van de Nederlandstalige literaire debuutprijs De Bronzen Uil is bekend. Onder anderen Tobi Lakmaker, Simone Atangana Bekono en Vincent Merjenberg maken kans op de prijs. Op 9 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens Het Betere Boek, het literair festival van het Willemsfonds. De Reactor zal dit jaar alle romans op de shortlist bespreken. 

De Bronzen Uil is de Nederlandstalige literaire debuutprijs van Willemsfonds vzw en Algemeen-Nederlands Verbond. Met deze prijs bieden de organisaties debuterende auteurs uit de Lage Landen een breed platform.

Dit jaar ontving de Nederlands-Vlaamse en onafhankelijke jury, onder leiding van voorzitter Jos Geysels, maar liefst 41 inzendingen. Na maandenlang overleg tussen de zeven juryleden is er beslist dat onderstaande zes debutanten zich mogen opmaken voor de uitreiking van 9 oktober. Ook dit jaar is De Bronzen Uil het ceremoniële slotstuk van Het Betere Boek dat plaatsvindt in Minard.

De zes debutanten die in aanmerking komen voor het bronzen beeld zijn Simone Atangana Bekono (Confrontaties), Amarylis De Gryse (Varkensribben), Tobi Lakmaker (De geschiedenis van mijn seksualiteit), Vincent Merjenberg (De grijzen), Sholeh Rezazadeh (De hemel is altijd paars), Caro Van Thuyne (Lijn van wee en wens). Op 9 oktober publiceert De Reactor besprekingen van alle romans op de shortlist.

Vanaf nu gaan ook op meerdere websites stemplatforms open waarop lezers kunnen stemmen op hun favoriet voor de Publieksprijs. De verschillende stemplatforms staan garant voor grotere objectiviteit omdat ze elk een eigen aandeel in het aantal stemmen hebben. De stemming sluit op 6 oktober 2021 om 23.59 uur. Lezers kunnen stemmen via debronzenuil.eu.

 


 

Jury 2021: Jos Geysels, Yasmine Allas, Majida Bellal, Sylvain Peeters, Wim Van Gelder, Sofie Vandamme en Marnix Verplancke.

Partners en steun: CzechLit, deMens.nu, Geuzenhuis, Gent Leest, De Krook, Kunsthal Gent,  De Reactor, Liberas, Minard, Paard Van Troje, PEN Vlaanderen, Sabam For Culture, Stad Gent, Vlaamse Overheid en Vooruit.