10 jaar de Reactor: kom 23 mei naar ‘Omega Minor XL. leesclub met Paul Verhaeghen’

17/05/2019

Op donderdag 23 mei vieren we in het Zuiderpershuis in Antwerpen drie jubilea: deReactor bestaat tien jaar en deBuren bestaat vijftien jaar, net zoals Omega minor, de epische roman van de naar Atlanta uitgewerken Vlaamse schrijver Paul Verhaeghen.

We zouden dus kunnen stellen dat Omega minor hét boek is dat deReactor heeft gemist. En dat is bijzonder jammer, omdat we vermoeden dat het een match made in heaven is.

In 614 bladzijden en in een barokke, bijwijlen zelfs opgezwollen taal voert Verhaeghen een parade vol kleurrijke personages op en zet hij verschillende verhaallijnen uit, die uiteindelijk samenkomen in een hoogst originele, alternatieve vertelling van de 20ste eeuw met de Tweede Wereldoorlog als uitgangspunt.

Time Magazine vergeleek Paul Verhaeghen met W.G. Sebald, Thomas Pynchon en Richard Powers. Die laatste vatte Omega minor dan weer samen als ‘de gehele twintigste eeuw in één roman’. The Independent beschreef het boek als ‘een ongewoon intellectuele, weidse en bevredigende ervaring’.

Samen met Vlaams-Nederlands Huis deBuren, een podiumpanel en het aanwezige publiek herlezen we het boek en houden we het tegen het licht van onze tijd.

Vaststaat dat Matthijs de Ridder gastheer is van dienst (naar eigen zeggen fanboy van het eerste uur) en dat Paul Verhaeghen speciaal voor de gelegenheid de oceaan oversteekt. Harold Polis, uitgever van het boek vijftien jaar geleden, leidt de avond in; schrijver Gustaaf Peek en literair criticus Sofie Gielis maken een statement over het boek en gaan met Paul Verhaeghen in gesprek.

Kervers Parijsresident Mohamed Ouaamari beantwoordde de vraag ‘waar staat de mensheid over 15 jaar’ en deelt met ons zijn toekomstinzicht.

De Koeweitse dichteres Mona Kareem, die in de Lage Landen is op uitnodiging van Poetry International, brengt poëzie die sterk geïnspireerd is door haar eigen stateloosheid als ‘bidoun’. In haar poëzie klinkt een sterke vrouwelijke stem die politieke en maatschappelijke, maar ook persoonlijke problematiek overtuigend verwoordt, waarbij ook plaats is voor humor en lyriek.

De onvolprezen Bert Dockx zorgt voor de soundtrack van de avond.

Er zal ook zeker geborreld worden. Maak je op voor een bijzondere literaire avond!

Voorafgaand aan het literaire programma is er een exclusieve borrel in het Zuiderpershuis in Antwerpen voor alle critici en medewerkers van deReactor van 18:30 -19:30 uur.
Je kunt je aanmelden voor de borrel en het literaire programma bij An Blommaert op anblommaert@hotmail.com. Wees ontzettend welgekomen!

Klik hier voor meer informatie over dit evenement.