#ikleesthuis: de leestips van bestuurslid Laurens Ham

05/08/2020

We leven in bizarre tijden. De laatste tijd is ons dagelijks leven verregaand veranderd. Maar de coronamaatregelen, in combinatie met de zomervakantie, betekenen ook meer tijd om te lezen. Leesinspiratie nodig? Hieronder vind je de boekentips van bestuuurslid Laurens Ham.

 

1. Godface van Asha Karami

Pas na het lezen van Godface, de fascinerende debuutbundel van Asha Karami, las ik Tijl Nuyts’ bespreking op De Reactor. Een prachtig stuk, dat met name de spirituele aspecten goed blootlegt en tegelijk ook oog heeft voor de deadpan-humor die mij vooral was bijgebleven na het lezen.

 

2. De vorm van ruïnes van Juan Gabriel Vásquez

Wellicht mijn lievelingsroman van het laatste jaar: De vorm van ruïnes van Juan Gabriel Vásquez, een Colombiaanse auteur. Dat is een briljante pageturner over de impact van politieke moorden op de geschiedenis van Colombia. Tegelijkertijd is het ook een reflectie op wat de roman vermag: alternatieve ‘waarheden’ vertellen over gebeurtenissen uit het verleden.

 

3. De avant-gardisten van Sjeng Scheijen

Lezen is een uitdaging is deze quarantaineweken – wensen genoeg, maar tijd te weinig. Een van de boeken die al lang op mijn verlanglijst staat is De avant-gardisten, Sjeng Scheijens bekroonde geschiedenis van de spannendste episode van de Russische geschiedenis. In ondynamische tijden als dit hebben we nood aan de tomeloze energie van de Russische kunstenaars in het interbellum.