#ikleesthuis: de leestips van redactielid Kila van der Starre

27/03/2020

We leven in bizarre tijden. De laatste tijd is ons dagelijks leven verregaand veranderd. Maar een quarantaine betekent ook meer tijd om te lezen. Leesinspiratie nodig? Hieronder vind je de boekentips van redactielid Kila van der Starre.

1. Hoe de eerste vonken zichtbaar waren van Simone Atangana Bekono

De debuutbundel van Atangana Bekono staat vol met intrigerende poëzie, heel persoonlijk en heel beeldend. Gedichten worden afgewisseld met brieven en beide schetsen de ervaring van het zijn van een niet-witte vrouw aan het begin van de 21e eeuw.

Klik hier om de recensie over dit boek te lezen op De Reactor, geschreven door Dewi de Nijs Bik.

2. Er is een band die rapemachine heet van Levina van Winden

Deze poëziebundel ligt al een tijdje op mij te wachten in mijn te-lezen-stapel. De titel heeft mij vanaf de eerste keer dat ik de uitgave aangekondigd zag staan gefascineerd en ik kan niet wachten om erin te beginnen.

3. De wereld is weer plat, ja. De poëzie van tegenwoordig van Guus Middag

Wat mij betreft is dit niet alleen de tijd om poëzie te lezen, maar ook om óver poëzie te lezen. Guus Middag verzamelde in De wereld is weer plat, ja enkele korte essays van zijn hand over gedichten van onder anderen Mieke van Zonneveld, Mustafa Stitou en De Jeugd van Tegenwoordig. Zijn soepele schrijfstijl en rake observaties nodigen uit om compleet in de gedichten te duiken.

Klik hier om het signalement over dit boek te lezen op De Reactor, geschreven door Aafje de Roest.

Bio

Kila van der Starre rondt aan de Universiteit Utrecht een proefschrift af over ‘poëzie buiten het boek’. Ze richtte de crowdsourcingwebsite Straatpoezie.nl op en publiceerde het onderzoeksrapport Poëzie in Nederland. Daarnaast stelde ze samen met Jeroen Dera en Sarah Posman de essaybundel Dichters van het nieuwe millennium samen en maakte ze met Babette Zijlstra het poëzie-doe-boek woorden temmen. 24 uur in het licht van Kila&Babsie.

Meer informatie: Kilavanderstarre.com