In memoriam: Walter van den Broeck

14/02/2024

De Vlaamse roman- en toneelschrijver Walter van den Broeck is op 5 februari 2024 overleden. Dat meldde zijn uitgeverij op 6 februari. Hij was vooral bekend van Groenten uit Balen en Brief aan Boudewijn. Hij werd 82 jaar.

Van den Broeck begon naar eigen zeggen op achtjarige leeftijd al met schrijven. De Kempen, zijn geboortestreek, was zijn inspiratiebron. Zijn jeugdverhalen vormden de basis voor zijn doorbraakroman, Brief aan Boudewijn, in 1980. Ook veel van zijn andere boeken zijn gesitueerd in Olen, zijn geboorteplaats.

Daarnaast was Van den Broeck zeer bekend van zijn theaterstukken. Hij was een erg populaire en geliefde auteur, omdat hij zijn stukken verbond met de actualiteit. Met name Groenten uit Balen werd een groot succes, een stuk dat hij in 1972 schreef en dat inmiddels al talloze keren is opgevoerd. In 2011 werd het stuk bovendien verfilmd.

Vorig jaar publiceerde Van den Broeck De lastige liefde bij uitgeverij Vrijdag. Het werd zijn dertigste en laatste boek, over zijn broer. In april 2024 verschijnt de biografie van Van den Broeck, Thuiskomen, geschreven Jos Borré, die veel gesprekken met de auteur voerde.

 

Foto: Rob Bogaerts