Laatste kans: koop nu je kaarten voor de Dag van de Literatuurkritiek

21/10/2022

De Dag van de Literatuurkritiek is er weer! Na twee jaren met een (deels) virtueel programma, organiseren de deBuren en literair-kritisch platform De Reactor op donderdag 3 november opnieuw een volledige nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands. De affiche is intussen compleet en de tickets om te kunnen genieten van de geweldige programmatie van dit jaar zijn hier  te koop.

Manon Uphoff en Dean Bowen vervolledigen affiche 

De auteurs en literatuurcritici die dit jaar hun visie op literatuuronderwijs delen zijn niet de minsten; we verwelkomen met trots Winny Ang, Daan Heerma van Voss, Dean Bowen, Emy Koopman, Silvie Moors, Manon Uphoff en Annelies Verbeke. Zij brengen allen een plenair statement, waarna ze in kleinere groepen met docenten aan de slag gaan aan de hand van leesfragmenten of lesmethoden. Jonge wolven Corinne Heyrman en Milan Mes brengen een spannend literair optreden. Je gaat naar huis met tal van ideeën, nieuwe kennissen en handige lesbrieven!

Het thema: kopzorgen in de klas

Dit jaar stellen we scherp op een thema dat wel relevanter dan ooit lijkt: kopzorgen in de klas. Hoe kan literatuur een aanleiding zijn om het te hebben over de psychische kwetsbaarheid van leerlingen en de volwassenen in hun leven? Kan literatuur(kritiek) helpen te onderzoeken op welke manier mentale problemen verbonden zijn met je afkomst of het maatschappelijke model waarin je leeft? Hoe toon je kwetsbaarheid en hoe ga je ermee om als iemand die toont?

In de voormiddag zal Emy Koopman verkennen hoe  je psychische kwetsbaarheid het best bespreekbaar maakt in de klas, aan de hand van metaforen of via autobiografische verhalen. Dean Bowen zal didactische tools en praktische voorbeelden aanreiken om de afstand van jongeren tot taal te verkleinen. En Manon Uphoff heeft de eer om de voormiddagsessie af te ronden. In de namiddag zal Annelies Verbeke enkele passages over psychische kwetsbaarheid in haar eigen werk overschouwen en naar voor schuiven wat haar zelf is bijgebleven. Silvia Moors en Winny Ang zullen je laten beleven hoe je aan de hand van literaire teksten psychische onderwerpen bespreekbaar kunt maken. Tenslotte zal Daan Heerma van Voss de dag beëindigen door in te gaan op de (on)zin van trigger warnings in de klas.

Kortom, een bomvol programma dat je niet wilt missen.

Koop hier je tickets aan de prijs van  €105 voor docenten en €20 voor studenten, inclusief koffie, thee, koekjes, lunch en een feestelijke borrel achteraf.

Ben je benieuwd naar de vorige edities van De Dag van de Literatuurkritiek?

Ellen Deckwitz in gesprek met Adriaan van Dis tijdens De Dag van de Literatuurkritiek 2021 © Bart Grietens