Martinus Nijhoff Vertaalprijs naar Paula Stevens

24/04/2024

De Martinus Nijhoff Vertaalprijs is dit jaar toegekend aan Paula Stevens. Ze nam de prijs op donderdag 18 april 2024 in ontvangst in Felix Meritis te Amsterdam, in samenwerking met De Nieuwe Liefde. De winnaar van de prijs krijgt tevens een geldbedrag van 50.000 euro.

Stevens ontvangt de onderscheiding voor haar vertalingen uit het Noors, waaronder de bekende werken van Johan Harstad en Karl Ove Knausgård. De jury zegt zeer onder de indruk te zijn van haar vertaaloeuvre. “[Het is] omvangrijk, divers, en vooral telkens weer van hoge kwaliteit. Het werk van een geleerde taalverliefde. Daarnaast is Paula Stevens een bijzondere pleitbezorger van eminente Noorse auteurs in de Nederlandse taal.”

Stevens won eerder, met Edith Koenders en Johan Harstad, de Europese Literatuurprijs 2018 voor Max, Mischa & het Tet-offensief. Ze is ook de vertaler van het werk van Roy Jacobsen, Per Petterson, Lars Mytting, Edvard Hoem en Herbjørg Wassmo.

Martinus Nijhoff Vertaalprijs

Het Cultuurfonds reikt jaarlijks de Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff uit. De Vertaalprijs is de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor vertalers. De prijs is ingesteld ter nagedachtenis aan de dichter en vertaler Nijhoff, lid van het bestuur van het Cultuurfonds, en werd voor het eerst uitgereikt in 1955.

De jury bestond dit jaar uit Henk Pröpper (voorzitter), Marjoleine de Vos, Stella Linn, Eric Metz, Jan
Willem Bos, Henri Bloemen en Hisham Hamad. Eerdere winnaars van de prijs zijn Ton Naaijkens, Karol Lesman en Babet Mossel.