Maxim Februari krijgt P.C. Hooft-prijs 2020 toegekend

17/09/2020
Vanavond krijgt Maxim Februari de P.C. Hooft-prijs 2020 toegekend. De oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor beschouwend proza. De uitreiking is vanavond, donderdag 17 september 2020, vanaf 20:00 uur te volgen via deze livestream.
De uitreiking wordt gepresenteerd door Abdelkader Benali en Aldith Hunkar.
Op De Reactor besprak Bart Vervaeck in 2017 de roman Klont (2017) van Maxim Februari. Klik hier voor de recensie.
En in 2013 besprak Martijn Knol Februari’s publicatie De maakbare man. Notities over transseksualiteit. Klik hier voor de recensie.

Fragmenten uit het juryrapport

‘Het perspectief is altijd dat van de schrijver […]. De stijl van de verteller bij Februari werpt een effectieve dam op tegen eenduidigheid, stelligheid en onwrikbaar gelijk. Bovendien biedt die stijl ook de vormen die ironie mogelijk maken zonder te verworden tot sarcasme en niet in de laatste plaats zelfspot zonder dat die verwordt tot ijdelheid.’

‘In het ‘Woord vooraf’ bij De maakbare man. Notities over transseksualiteit (2013) schrijft Februari over de onbeschaamde nieuwsgierigheid van programmamakers en interviewers naar precies die intieme kanten van het privéleven waarvan zij ongetwijfeld hebben gedacht dat iedereen dat wil weten, alsof we inmiddels allemaal de schaamte ver voorbij zijn. Maar op elke pagina van het boek is het tastbaar dat alleen iemand die zelf die transitie heeft doorgemaakt zó lucide, speels, humoristisch, tegendraads en niet in de laatste plaats ontroerend daarover kan schrijven. Zo kan alleen Februari dat. Onbedoeld is het een pleidooi voor literatuur, tegen een teveel, maar vooral ook tegen een te weinig ervan. De literatuur heeft het hard nodig. Alleen al voor dit boek had Februari de P.C. Hooft-prijs verdiend, al heeft hij gelukkig veel meer geschreven waarvoor deze prijs de vanzelfsprekende bekroning is.’

De P.C. Hooft-prijs 2020 voor het oeuvre van Maxim Februari (Coevorden, 1963) is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Marian Donner, Odile Heynders, Lotte Jensen, Jan de Roder (voorzitter) en Stephan Sanders. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro. Klik hier voor meer informatie.