Sholeh Rezazadeh wint publieksprijs Bronzen Uil

11/10/2021

Sholeh Rezazadeh heeft met haar debuutroman De hemel is altijd paars de publieksprijs van de Bronzen Uil 2021 gewonnen, de literatuurprijs van het Willemsfonds en het Algemeen-Nederlands Verbond. De winnaar van de juryprijs is Caro Van Thuyne, die bij uitgeverij Koppernik debuteerde met Lijn van wee en wens.

De prijzen werden uitgereikt tijdens de slotceremonie van Het Betere Boek, het literair festival van het Willemsfonds. Ook voor deze editie was de Minard in Gent de plek van afspraak.

De shortlist van de literaire prijs bestond uit zes debuten. De jury was onder de indruk van de boeken die de smalle strook bewandelen tussen het hart en de harde wereld, tussen de droom van vrijheid en de soms verstikkende realiteit, de dunne lijn tussen volhouden en opgeven. Iedereen zoekt een manier om hun zinnen te bevrijden en een eigen plek te vinden, verlies achter zich te laten, de toekomst vrij te stellen en een eigen stem te vinden.

Uiteindelijk won de Vlaamse Caro van Thuyne de prijs met Lijn van wee en wens. “De Bronzen Uil 2021 gaat naar een debuutroman die op onnavolgbare wijze toont hoe verdriet soms ontsnapt aan de macht van onze woorden en hoe lichamelijkheid dan ter hulp komt”, aldus de jury. “Op poëtische en sensuele wijze geeft dit debuut de rauwheid van het bestaan weer. Hier klinkt een nieuwe stem, oud en tegelijkertijd eigentijds in het taalgebruik.”

Van Thuyne kreeg het bronzen beeldje en de cheque van 10.000 euro uit handen van Gents Schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld) en Vlaams parlementslid Stephanie D’Hose (Open Vld). De Nederlandse Sholeh Rezazadeh won de Publieksprijs met “De hemel is altijd paars” (Ambo-Anthos).

Hieronder vindt u de recensies van de romans op de shortlist.

Tobi Lakmaker – De geschiedenis van mijn seksualiteit 
Simone Atangana Bekono – Confrontaties
Vincent Merjenberg – De grijzen
Sholeh Rezazadeh – De hemel is altijd paars
Amarylis De Gryse – Varkensribben
Caro Van Thuyne – Lijn van wee en wens