Shortlist Europese Literatuurprijs 2021 bekend

01/07/2021

Juryvoorzitter Manon Uphoff heeft de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2021 bekendgemaakt. Vijf titels zijn geselecteerd. De prijs wordt dit jaar voor de elfde keer uitgereikt.

De vakjury selecteerde romans ‘die verhalen over wat het betekent te leven, te bestaan, te voelen en denken in Europa. Boeken die op een bijzondere manier in ons bleven rondzingen, en die op een onmiskenbare manier iets onvergetelijks zeggen over dit Europa,’ aldus de jury.

De vijf geselecteerde titels zijn:

  • De jaren van Annie Ernaux, vertaald uit het Frans door Rokus Hofstede (De Arbeiderspers) (Lees hier de recensie van Steffie Van Neste op De Reactor.)
  • Meisje, vrouw, anders van Bernardine Evaristo, vertaald uit het Engels door Lette Vos (De Geus) (Een recensie verschijnt binnenkort op De Reactor.)
  • Langs de rivier van Esther Kinsky, vertaald uit het Duits door Josephine Rijnaarts (Uitgeverij Pluim)
  • De reparatie van de wereld van Slobodan Šnajder, vertaald uit het Kroatisch door Roel Schuyt (Wereldbibliotheek)
  • Herkomst van Saša Stanišić, vertaald uit het Duits door Annemarie Vlaming (Ambo Anthos)

De afgelopen maanden las de jury twintig romans vertaald uit negen talen. ‘Dat dit kon is te danken aan het werk van de vertalers, die als transporteurs van geest en taal hebben gewerkt: gevoelig, gedreven, zoekend naar het best passende woord, het meest met het ritme of het muzikale, het bonkige, hechte, dichte, het feitelijke of volstrekt fictieve van de brontekst overeenstemmende. Wat zijn we ze dankbaar. Wat hadden we tot veel van deze boeken anders moeilijk of geen toegang gehad,’ aldus de jury. Lees het juryrapport hier.

De jury van de Europese Literatuurprijs 2021 bestaat naast voorzitter Manon Uphoff uit criticus Cyrille Offermans (De Groene Amsterdammer), literair vertaler Martine Woudt (laureaat 2020) en boekhandelaren Marieke de Groot (Pantheon Boekholt, Amsterdam) en Marischka Verbeek (Savannah Bay, Utrecht).