Vacature: stagiair bij De Reactor

04/07/2022

[Dit is een stagiairvacature. Er staat tot 30 augustus 2022 ook een redacteurvacature open: klik hier.]

De Reactor

De Reactor is een Vlaams-Nederlands online platform voor literatuurkritiek dat de kwalitatieve literaire kritiek in het Nederlands taalgebied een impuls wil geven voor een breed publiek van geïnteresseerde lezers die vaak hun gading niet meer vinden in de kolommen van kranten en weekbladen. Het platform geeft het woord aan Vlaamse en Nederlandse critici van verschillende generaties, met verschillende expertises en met verschillende opvattingen over literatuur en kritiek.

De Reactor wil niet alleen ruimte bieden aan gerenommeerde critici uit Vlaanderen en Nederland, maar ook een plek zijn waar jonge, beginnende recensenten zich kunnen ontwikkelen. Bovendien streeft het naar inclusiviteit en tracht het zoveel mogelijk medewerkers aan te trekken die nu in de wereld van de literatuur en literatuurkritiek nog steeds een veel te grote minderheid vormen. De Reactor kwam mede tot stand dankzij de financiële steun van de Nederlandse Taalunie, het Nederlands Letterenfonds, het Vlaams Fonds voor de Letteren en Stichting Lira.

De publicaties

De Reactor publiceert teksten in verschillende vormen. Signalementen (ongeveer 1.000 woorden) en recensies (1.300 tot 3.000 woorden) komen het vaakst voor en kunnen gaan over een roman, poëziebundel, theaterstuk, essaybundel, historische non-fictie, filosofiestudie, een uitgave over literatuurkritiek of een boek over een maatschappelijk thema. Daarnaast verschijnen er essays (bijvoorbeeld over meerdere werken rond één thema), interviews en podcasts op het platform.

De redactie

De redactie van De Reactor bestaat op dit moment uit Koen Van Baelen, Lucas van der Deijl, Sarah Menu, Kila van der Starre en Kris van der Voorn. Hier is meer informatie over de redactieleden te vinden. Naast de redactie kent De Reactor een bestuur. Hier kun je meer lezen over het bestuur. De redactie heeft geen vast kantoor, maar heeft via e-mail, Trello en Google Drive wekelijks contact over publicaties en komt enkele malen per jaar samen om te vergaderen.

Profiel

Een stagiair die aan de slag gaat bij De Reactor:

  • is een BA- of MA-student (voltijd of deeltijd) op het gebied van letterkunde, filosofie of geschiedenis, of een recent afgestuurde in een van deze richtingen;
  • heeft affiniteit met letterkunde en literatuurkritiek;
  • is geïnteresseerd in redactiewerk;
  • heeft een hoog taalniveau in het Nederlands.

Wat wij bieden

De Reactor biedt een stagiair:

  • werkervaring binnen en kennis over de werking van een tijdschriftredactie;
  • ervaring met het uitvoeren van (eind)redactionele taken voor populairwetenschappelijke kritische teksten;
  • ervaring met het uitdenken en uitvoeren van communicatieve taken rond De Reactor (social media, nieuwsbrief etc.);
  • ervaring met het uitvoeren van technische taken achter de schermen van de nieuwe website van De Reactor (archivering, tag-systeem etc.);
  • begeleiding door een redactielid online, met afspraakmogelijkheden in Utrecht, Rotterdam, Gent, Antwerpen en/of Brussel;
  • een vergoeding van 150 euro per maand (reiskosten worden niet vergoed).

Solliciteren

Geïnteresseerden worden uitgenodigd een sollicitatiebrief van maximaal één A4 en een cv van maximaal drie A4 te mailen naar redacteur Lucas van der Deijl: lucasvanderdeijl@gmail.com. Met het oog op de gewenste diversiteit in de redactie, worden mensen met een etnisch diverse achtergrond aangemoedigd om te solliciteren. De duur van de stage en het aantal werkuren per week worden vastgesteld in overleg. Deze vacature is doorlopend geopend.