Op 3 november jongstleden organiseerde De Reactor samen met De Buren de Dag van de Literatuurkritiek in De Brakke Grond in Amsterdam. Het programma bestond uit workshops en voordrachten rond het thema mentale gezondheid in de klas en de schrijvers van dienst waren onder wie Manon Uphoff, Dean Bowen en Annelies Verbeke. Kon u er dit jaar niet bij zijn en bent u benieuwd wat er allemaal besproken is geweest? Niet getreurd, want literair journalist Maarten Dessing schreef er een uitgebreid verslag over voor De Lage Landen. De opening van dat verslag vindt u hieronder; het vervolg kunt u lezen via onderstaande link naar de website van De Lage Landen.
Met literatuur bouw je weerstand op voor het echte leven later
Kopzorgen in de klas. Dat was het thema van de Dag van de Literatuurkritiek 2022, georganiseerd door deBuren en De Reactor. De schrijvers spoorden docenten vooral aan om zelf na te denken hoe ze die bespreekbaar kunnen maken. Maar dat literatuur daarbij helpt, staat vast.
Neem anorexia. Daar kun je de symptomen van beschrijven, feiten en cijfers over opsommen, je grote zorg over uitspreken. Heel leerzaam, heel nuttig. Maar je kunt er ook een literaire tekst over lezen. Zoals het bewerkte fragment uit Tekenen van het universum van Emy Koopman, dat de schrijver zelf voorlas tijdens de Dag van de Literatuurkritiek, die het Vlaams-Nederlandse huis deBuren en het platform voor literatuurkritiek De Reactor sinds 2016 jaarlijks organiseren.
Een tekst over een meisje dat erop begon te letten hoeveel calorieën ze binnenkreeg om meer te lijken op die dunne, blonde klasgenote op wie iedereen verliefd leek – dus ook die coole jongen op wie zij verliefd was. Een meisje ook dat via het “toegeven aan de norm dat dun zijn mooi is en nastrevenswaardig” een “staat van zijn” bleek te kunnen veroveren die haar “veel meer waard was dan een jongenshart”.
De rest van het verslag kunt u lezen op de website van De Lage Landen.