Workshop literaire kritiek op ILFU: Welbeschouwd

07/06/2024

deBuren en De Reactor werken al ruim tien jaar samen aan programma’s voor talentontwikkeling en kennisdeling op het gebied van literatuurkritiek. Dit jaar zetten ze deze samenwerking voort met ILFU (Internationaal Literatuurfestival Utrecht), voor een doelgroep van beginnende en gevorderde literair critici.

Literaire tijdschriften en online platforms zijn essentiële stapstenen in de ontwikkeling van schrijvers. Maar als het over de talentontwikkeling en ontmoeting van (beginnende en gevorderde) literatuurcritici gaat, zijn er minder mogelijkheden.

Daarom organiseren deBuren en De Reactor vier Welbeschouwd-workshops. Voor critici en redacteurs van literaire tijdschriften in Vlaanderen en Nederland, en voor iedereen die zich wil ontwikkelen in het schrijven van literaire kritiek. Het ILFU-festival biedt bovendien een uitgelezen kans om andere redacteurs en schrijvers te ontmoeten.

21 en 22 september:

  • Bespreken van podiumpoëzie door Rashif El Kaoui (mét NK Poetry Slam)

27 september:

  • Literair interview door Roos van Rijswijk
  • Proza recenseren door Anne van den Dool (met online inleiding op 4 september)
  • Poëzie recenseren door Frank Keizer (met online inleiding op 5 september)

Alle workshops vinden plaats op het kantoor van ILFU: Achter de Dom 14, Utrecht. Om 13.00 organiseren we een gratis broodjeslunch voor alle cursisten; na het programma gaan we samen ergens borrelen om kennis te maken over redacties heen.

Stel je hier kandidaat voor de workshops.

Workshop Bespreken van podiumpoëzie door Rashif El Kaoui (mét NK poetry slam)

Slam poetry, spoken word, poëtische performance … Poëzie behoort al lang niet meer enkel tot het papier; veel teksten zijn zelfs enkel voor het podium bedoeld. Toch lees je zelden een bespreking van een dichter op het podium. Komt dat omdat dit genre tussen wal en schip valt? In een namiddag-workshop van docent en theatermaker Rashif El Kaoui krijg je een idee van de verschillende gesproken tradities, een begrippenkader voor het recenseren ervan én voorbeelden van geslaagde shows. Daarna trekken jullie als groep samen naar het NK Poetry Slam, om de dag erop terug te blikken en ervaringen uit te wisselen: het startschot voor een geschreven groepsreportage van de avond, waarop feedback volgt.

Praktisch: deze workshops vinden plaats op 21 september van 16.00-22.00 (inclusief een eenvoudig avondmaal en toegangsticket voor het NK) én op 22 september van 10.00-11.00.

Workshop Literair interview door Roos van Rijswijk

Schrijvers zijn goed in schrijven, maar het is niet altijd makkelijk om met ze te praten óver dat schrijven. Hoe voer je een inhoudelijk literair (podium)gesprek, zonder dooddoeners en spoilers? Tijdens een masterclass van ervaren interviewer Roos van Rijswijk, waarbij je je pas verworven vaardigheden meteen oefent, leer je de finesses van het literaire interview.

Praktisch: € 10, inclusief broodjeslunch en toegang tot het zaterdagmiddag-programma van ILFU’s Exploring Stories op 28 september. De workshop vindt plaats op 27 september van 10.00 tot 13.00, met aansluitend de lunch; na inschrijving ontvang je informatie over een korte voorbereiding (1 A4).

Workshop Proza recenseren door Anne van den Dool

Na een korte online inleiding over het recenseren van proza door ervaren criticus Anne van den Dool, schrijven alle cursisten een recensie van hetzelfde werk: Het geluid van een lichaam van Brenda Navarro. Op het ILFU-festival ontmoet je de anderen en Anne in het echt, en volg je een masterclass die gebruik maakt van de ingeleverde recensies. Brenda Navarro zal ook optreden op het festival, op zaterdagmiddag 28 september.

Praktisch: € 25, inclusief boek (in je bus in juli), broodjeslunch en toegang tot het zaterdagmiddag-programma van ILFU’s Exploring Stories op 28 september. De online inleiding vindt plaats op 4 september van 19.00 tot 20.00 en de workshop op 27 september van 14.00 tot 17.00. Tussen deze momenten schrijf je een recensie van het boek, met als deadline 18 september.

Om 13.00 organiseren we een gratis broodjeslunch voor alle cursisten; na het programma gaan we samen ergens borrelen om kennis te maken over redacties heen.

Workshop Poëzie recenseren door Frank Keizer

Na een korte online inleiding over het recenseren van poëzie door ervaren criticus Frank Keizer, schrijven alle cursisten een recensie van hetzelfde werk: Marshmallow van Simone Atangana Bekono. Op het ILFU-festival ontmoet je de anderen en Frank in het echt, en volg je een masterclass die gebruik maakt van de ingeleverde recensies. (Een week later is Simone trouwens aan het werk te zien tijdens de legendarische Nacht van de Poëzie.)

Praktisch: € 25, inclusief bundel (in je bus voor de zomer), broodjeslunch en toegang tot het zaterdagmiddag-programma van ILFU’s Exploring Stories op 28 september. De online inleiding vindt plaats op 5 september van 19.00 tot 20.00 en de workshop op 27 september van 14.00 tot 17.00. Tussen deze momenten schrijf je een recensie van het boek, met als deadline 18 september.

Om 13.00 organiseren we een gratis broodjeslunch voor alle cursisten; na het programma gaan we samen ergens borrelen om kennis te maken over redacties heen.

Interesse? Stel je kandidaat!

We willen gevarieerde groepen samenstellen uit verschillende literaire redacties en mensen die niet verbonden zijn aan een tijdschrift of platform. Het aantal deelnemers per workshop is beperkt.

Daarom vragen we je om via deze google form je voorkeur qua workshops door te geven en een korte motivatie te schrijven. De deadline hiervoor is 30 juni.

Daarna stellen we de groepen samen en laten we deelnemers weten dat ze een kaartje kunnen kopen. Voor deelnemers die uit Vlaanderen reizen betalen we reis- en verblijfkosten in Utrecht terug tot maximaal €100, als zij hiervan bewijzen bijhouden.

Over de sprekers

Foto: Katja Mali

Roos van Rijswijk (1985) is schrijver van romans en korte verhalen, die onder meer verschijnen bij Uitgeverij Querido. Voor haar debuutroman Onheilig ontving ze de Anton Wachterprijs. De olifant van de bovenbuurman is een prentenboek voor volwassenen, geïllustreerd door Sylvia Weve. De dwaler is een verhalenbundel die werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en bekroond met het Charlotte Köhler Stipendium. Voor NRC recenseert Van Rijswijk vertaalde fictie, aan de Schrijversvakschool geeft ze les in het schrijven van korte verhalen. Op podia en in podcast kom je haar tegen als presentator, interviewer en moderator. Ze was een van de initiatiefnemers van de J.M.A. Biesheuvelprijs.

Foto: Arjan Benning

Rashif El Kaoui is acteur, rapper, podcastmaker, schrijver en KVS-gezicht. Samen met acteur Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat werkte hij aan het project De Man is Lam – over man-zijn anno vandaag. Rashif El Kaoui maakte theatervoorstellingen voor ’t Arsenaal, Het Paleis, fABULEUS, de Monty en KVS. Daarnaast doceert hij welsprekendheid aan de Academie van Mortsel en geeft cursussen Pitchen en Presentatietechnieken voor Fortio/Syntra Bedrijfsopleidingen.

Foto: Elise Drenthe

Anne Louïse van den Dool (1993) debuteerde in 2014 op 20-jarige leeftijd als jongste Querido-auteur ooit met de roman Achterland. In 2020 verscheen de roman Vluchthaven. Haar debuut als dichter maakte zij in 2022 met de lovend ontvangen bundel Wij zijn uitgeweken. Haar nieuwe dichtbundel Ontbindende voorwaarden verschijnt in juli 2024. Anne schrijft regelmatig recensies en essays voor De Reactor.

Foto: Merlijn Doomernik

Frank Keizer (1987) is dichter, essayist en criticus. Zijn eerdere werk werd vertaald in het Engels, Duits, Frans, Turks, Bahasa Indonesia en Portugees. Samen met Maarten van der Graaff heeft hij het online tijdschrift Samplekanon opgericht. In 2018 werd het tijdschrift bekroond met de Lokienprijs. Ook is Frank Keizer redacteur bij het Vlaamse literaire tijdschrift nY.

deBuren

In 2004 richtten de Vlaamse en Nederlandse regeringen samen het Vlaams-Nederlands Huis deBuren op als culturele organisatie en als een ruimte voor debat en reflectie. deBuren biedt vanuit hartje Brussel een forum voor cultuur, samenleving en politiek van de Lage Landen.

ILFU

ILFU is een jaarlijks festival én een dagelijks online platform voor literatuur. Ook organiseert ILFU verschillende workshops en cursussen voor verhalenliefhebbers die hun schrijfkunsten willen ontwikkelen.