Alles over de Boekenweek 2023

07/03/2023

Op zaterdag 11 maart zal de Boekenweek 2023 van start gaan tijdens het Boekenweekevenement in de Oude Lutherse Kerk, georganiseerd door Athenaeum Boekhandel. De avond ervoor, op 10 maart, wordt het Boekenbal gehouden, voor schrijvers, uitgevers en media. Gedurende de week zijn er nog vele andere activiteiten, zoals het Boekenweekfestival in Rotterdam en de Boekenweekrondleiding in Den Haag. De Boekenweek duurt tot en met 19 maart.

Met het thema ‘Ik ben alles’ vieren we volgens het CPNB ‘de pluriformiteit van onze identiteit’. Het sluit ook aan op de actualiteit, ‘want hoewel de zoektocht naar wie je bent van alle tijden is, voelt die in de huidige tijdgeest dwingender, complexer en spannender dan ooit. Met de veelheid aan rollen die we vervullen – die van ouder en kind, van partner en collega, van leerling en mentor – en de veelheid aan gezichten die we on- en offline tonen, is iedereen de optelsom van al die componenten’. Ook heeft het thema volgens CPNB-directeur Eveline Aendekerk te maken met de grote hoeveelheid meningen die tegenwoordig worden geuit, en met name de verdeeldheid daartussen. ‘In tijden van polarisatie kunnen boeken voor verbinding zorgen’.

Boekenweekauteurs

Het Boekenweekgeschenk wordt dit jaar geschreven door Lize Spit. Zij debuteerde in 2016 met de roman Het smelt, waarvoor ze de Bronzen Uil, de Boekhandelsprijs, de Hebban Debuutprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs won. In 2020 volgde haar tweede roman, Ik ben er niet. Het Boekenweekgeschenk heet De eerlijke vinder en gaat over de vriendschap tussen de Vlaamse jongen Jimmy en Tristan, de zoon van een gezin Kosovaarse vluchtelingen. De website van Boekenwereld omschrijft het boek als ‘een aangrijpend verhaal over vriendschap en solidariteit’.

Raoul de Jong schrijft het Boekenweekessay, Boto Banja, dat gaat over zijn zoektocht naar een geheim genootschap van ondeugende schrijvers die hun stemmen lieten klinken – of de wereld daar nou klaar voor was of niet. Voor zijn debuut  ontving De Jong de Dick Scherpenzeelprijs. Zijn boek Jaguarman uit 2020 werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, de European Union Prize for Literature, de Boekenbon Literatuurprijs en de Boon. In september 2022 ontving hij de Anna Blaman Prijs voor zijn gehele oeuvre.

Extra bijzonder dit jaar is het Boekenweekgedicht, dat wordt geschreven door Tsead Bruinja. Bruinja’s gedicht verschijnt namelijk zowel in het Nederlands als het Fries, en dat is nog nooit eerder voorgekomen in de Boekenweek. Volgens Aendekerk past dit goed bij het thema van dit jaar: Bruinja toont hiermee ‘op een prachtige en pakkende manier de veelzijdigheid van het individu’. Het gedicht heet Anders ben ik met jou (Oars bin ik mei dy). Het werd op 4 maart gepubliceerd in Trouw.