Boekenbon Literatuurprijs 2023 naar Mauk van Jan Vantoortelboom

13/11/2023

De Boekenbon Literatuurprijs gaat dit jaar naar de roman Mauk van de Vlaamse auteur Jan Vantoortelboom. Dat maakte juryvoorzitter Ingrid van Engelshoven op 9 november bekend in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag. Vantoortelboom ontvangt hiermee het aan de prijs verbonden geldbedrag van 50.000 euro.

De jury noemt Mauk een “verbluffend literair portret van een getraumatiseerde zeventiger die wordt achtervolgd door zijn jeugdherinneringen … Mauk bevat geen woord te veel en tóch word je gegrepen door de rijkdom van de taal”.

De roman gaat over Mauk, een 76-jarige man die voor het raam in zijn woning ligt. Hij is stervende en denkt terug aan zijn jeugd. Langzaam wordt duidelijk dat hij getraumatiseerd is en dat hij zich niet kan weren tegen de demonen van zijn vader. Door zijn verbeeldingskracht slaagt hij er toch in zich staande te houden.

Boekenbon Literatuurprijs

De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar. Zowel fictie- als non-fictieboeken komen in aanmerking voor bekroning. Jaarlijks wordt de prijs toegekend door een jury van beroepslezers uit Nederland en Vlaanderen.

Het is voor het eerst sinds 2017 dat een Vlaming de prijs krijgt. Toen kreeg Koen Peeters de onderscheiding toegekend voor De mensengenezer. Vorig jaar won Anjet Daanje met Het lied van ooievaar en dromedaris en in 2021 nam Wessel te Gussinklo de prijs in ontvangst voor Op weg naar De Hartz.