Tijdens de ceremonie in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag op 10 november reikte Guy Verhofstadt, liberaal politicus en juryvoorzitter van de Jaarlijkse Literatuurprijs, de prijs uit aan Daanje, die daarmee ook een geldbedrag van 50.000 euro kreeg. De andere genomineerden waren Zelf doen van Niña Weijers, Vaders die rouwen van Carmien Michels, De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst en Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost van Donald Niedekker.
De jury koos voor Daanjes roman omdat die ‘leest als een trein, maar tegelijkertijd wel het nodige van de lezer vraagt’, vertelde Verhofstadt. ‘Ieder afzonderlijk hoofdstuk is als een goudklompje en gezamenlijk vormen ze een literaire tour de force’. Ook prezen de juryleden de stilistische en verhaaltechnische kwaliteit van Het lied van ooievaar en dromedaris: ‘Het [boek] zit barstensvol doorwrochte intertekstualiteit, stroomt over van de bewonderenswaardig ambitieuze stijlwisselingen en bevat buitengewone reflecties op het schrijverschap.’
Het lied van ooievaar en dromedaris is gebaseerd op het leven van de bekende negentiende-eeuwse schrijfster Emily Brontë, en de vertelstructuur doet denken aan haar roman Wuthering Heights (1847). Daanjes verhaal gaat over de zussen Eliza May en Millicent Drayden en begint in het Engelse dorpje Bridge Fowling, halverwege de negentiende eeuw. In de roman, die drie eeuwen beslaat, staan steeds andere personages centraal die allemaal een link hebben met de zussen, zoals Susan Knowles-Chester, de aflegger van doden die het lichaam van Eliza moet verzorgen, en de biografe van Eliza. Daanje focust dus niet zozeer op Eliza’s leven, maar op de mythe die na haar dood over haar ontstaat.
Het lied van ooievaar en dromedaris werd gerecenseerd door Michiel Cox. Zijn bespreking van de roman vind je hier. Eerdere winnaars van de Boekenbon Literatuurprijs zijn Op weg naar De Hartz (2020) van Wessel te Gussinklo, Zwarte schuur (2019) van Oek de Jong, De hoogstapelaar (2019) van Wessel te Gussinklo, De Heilige Rita (2017) van Tommy Wieringa en De mensengenezer (2017) van Koen Peeters.