Literatuur in de Klas 2023

25/04/2023

Dit najaar organiseren De Reactor en deBuren voor de zevende keer een nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands. De Dag van de Literatuurkritiek vervelt tot Literatuur in de Klas. Dit jaar is de vraag die centraal staat: hoe maak je emoties bespreekbaar in het literatuuronderwijs?

Tijdens Literatuur in de Klas maak je kennis met boeiende schrijvers, academici en literatuurcritici uit Vlaanderen en Nederland. Zij reflecteren op de onderwijspraktijk en reiken concrete lesmethoden aan voor in de les Nederlands. Als docent keer je huiswaarts met tal van ideeën, nieuwe kennissen en handige lesbrieven!

Luister naar poëziepopicoon Ellen Deckwitz, onderzoeker Marloes Schrijvers, neerlandicus Sven Vitse, woordkunstenaar Hind Eljadid, auteur Aya Sabi en theatermaker Imre Besanger. Lees hier meer over de sprekers.

Dit jaar focussen we op het thema gevoelens en taal. Communiceren over gevoelens is een belangrijke vaardigheid in alle takken van het leven. Hoe kun je leerlingen helpen om hiervoor een taal te ontwikkelen? Hoe begeleid je hen bijvoorbeeld om zelf een slam te schrijven en in welke romans staat het uiten van gevoelens centraal?

We organiseren deze nascholingsdag tijdens de Week van het Nederlands, een week vol activiteiten rond taal. Ambassadeurs Esohe Weyden en Pete Wu brengen er een performance die zij samen schreven over de zoektocht naar emotie in het Nederlands.

Daarnaast organiseren we dit jaar voor het eerst een schrijfwedstrijd voor scholieren: lees hier meer over onze zoektocht naar de Jonge Recensent 2023!

Literatuur in de Klas vindt plaats op 3 oktober 2023 in De Brakke Grond. Je kunt tickets kopen via de website van deBuren.