Sprekers Literatuur in de Klas

23/06/2023

Op 3 oktober organiseren deBuren en De Reactor Literatuur in de Klas, een nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands. Inmiddels zijn alle sprekers bekend. Zij zullen reflecteren op de onderwijspraktijk en concrete lesmethoden aanreiken voor in de les Nederlands. We stellen ze hieronder aan u voor.

 

Foto: Annemiek Mommers

Aya Sabi debuteerde in 2017 met de verhalenbundel Verkruimeld Land, die genomineerd werd voor de OPZIJ literatuurprijs en de LangZullenWeLezen-trofee. In 2018 ging zij met deBuren mee op Schrijfresidentie. Ze schreef columns voor verschillende media en werkte aan een aantal journalistieke stukken. Ook staat ze graag op het podium. In 2022 verscheen haar romandebuut Half leven.

 

Foto: Merlijn Doomernik

Ellen Deckwitz is het feestbeest van de Nederlandse letteren. Ze won een huifkar vol prijzen, schreef voor De Morgen en is Nederlands Kampioen Poetry Slam en onvermoeibaai poëzie-evangelist.

 

Marloes Schrijvers is lerarenopleider Nederlands aan de Hogeschool Rotterdam. Na haar studies communicatiewetenschap, jeugdliteratuurwetenschap en het behalen van haar bevoegdheid als docent Nederlands deed zij promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. Ze ontwikkelde een dialogische literatuurdidactiek bij korte verhalen die het zelfinzicht en sociaal inzicht van leerlingen kan bevorderen. Als lerarenopleider richt ze zich met name op fictieonderwijs en vakdidactiek, en doet ze onderzoek naar (het ontwikkelen van) de leesmotivatie en literaire competentie van aankomende leraren Nederlands.

 

Imre Besanger (1981) is historicus en theatermaker. Na zijn studie geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam richtte hij Theater Kwast op. Als artistiek leider heeft hij zich ten doel gesteld met het theatergezelschap Nederlandstalig renaissance- en baroktoneel nadrukkelijk terug te brengen op de Nederlandse podia. Sinds 2018 heeft Theater Kwast in Amsterdam de eeuwenoude theatertraditie om met nieuwjaar Vondels Gijsbreght van Aemstel op te voeren nieuw leven ingeblazen. Met Vondel was een Vrouw brachten ze vanaf 2020 toneelschrijvende vrouwen uit de 17e en 18e eeuw terug voor het voetlicht.

 

Sven Vitse (1981) is docent moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Samen met Hans Demeyer publiceerde hij Affectieve crisis, literair herstel, een studie over het proza van de Nederlandse en Vlaamse millennialgeneratie.

 

Foto: David Degelin

Hind Eljadid is een Antwerpse woordkunstenaar en schrijver. Voor haar performatieve woordkunst won ze verschillende awards waaronder de VanDale spoken award in 2017, de BILL-award in 2018, de emancipatieprijs van VOEM in 2019, de El Hizrja literatuurprijs in 2020, … Ze schreef in 2021 met haar debuut ‘KRUIMELDIEF’ het leven van haar en haar zus neer. Met haar kritische gedachtegang verovert ze woord per woord de literaire wereld. Haar platform Slam Aleikum  biedt podium aan woordkunstenaars, rappers, storytellers, comedians, … De line-up wordt veelal gevolgd door de open mic waarbij ook beginnende kunstenaars podium krijgen. Ze organiseerde in 2021 en 2022 het Belgisch kampioenschap Slam Poetry en doet dit nog eens in 2023.

 

Foto: Kevin Kwee

Pete Wu is journalist en schrijver, en dit jaar samen met Esohe Weyden ambassadeur van de Week van het Nederlands. Herfst 2019 debuteerde hij met De bananengeneratie bij uitgeverij Das Mag, dat genomineerd werd voor de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. Lente 2020 verscheen de documentaire Pete en de bananen bij VPRO over daten als Nederlander van Aziatische komaf. In de herfst van 2022 ging de podiumbewerking van De bananengeneratie bij Theater Oostpool in première, en in de zomer van 2023 verschijnt een verhalenbundel voor uitgeverij Gottmer. Eerder studeerde Pete Engelse literatuur, amerikanistiek en mediafilosofie en schreef hij voor de Volkskrant, International Film Festival Rotterdam, VICE, NOS en Brandpunt+. Hij is ambassadeur voor Queer & Pride Amsterdam en adviescommissielid voor Literatuur Vlaanderen en het toekomstige museum FENIX in Rotterdam.

 

Foto: Jonathan Ramael

Esohe Weyden is dichter en presentator, en dit jaar samen met Pete Wu ambassadeur van de Week van het Nederlands. Daarnaast is ze masterstudent rechten aan de Universiteit Antwerpen, waar ze ook campusdichter is. Als dichter houdt ze zich voornamelijk bezig met spoken word en voordracht, maar ook op papier komen haar teksten tot leven. Zo debuteerde ze vorig jaar met haar dichtbundel Tussentaal, die genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs 2022 voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het jaar. Ze won ook de publieksprijs van de PrixFintroPrijs 2022 voor Nederlandstalige literatuur. Ze is lid van de kernredactie van het literaire tijdschrift DW B, presenteert Mensen zeggen dingen en is cultuurreporter van ATV. Esohe publiceerde onder meer in de literaire tijdschriften Poëziekrant, DW B en Het Liegend Konijn. In 2019 werd ze verkozen tot Laureaat van de Kunst en in 2021 was ze ambassadeur van de Jeugdboekenmaand.

 

Koop hier tickets voor Literatuur in de Klas.