Mark H. Stokmans wint Nederlandse Boekhandelsprijs 2023

24/02/2023

De Nederlandse Boekhandelprijs gaat dit jaar naar Mark H. Stokmans voor zijn debuutroman Land van echo’s. Dat maakte uitgeverij Ambo Anthos bekend op Instagram. Stokmans wint hiermee een landelijke advertentiecampagne en een speciale luxe boekhandelsprijs-editie van het boek.

Land van echo’s is een roman over oorlog, vriendschap, passie en een onbereikbare liefde. Het verhaal speelt in het feodale Spanje van de jaren dertig. Stokmans’ grootouders emigreerden naar Spanje toen hij jong was, en hij bracht er daarna vrijwel elke zomer door. Hij werkte ruim elf jaar aan zijn roman, waarbij hij veel gebruikmaakte van historische studies en ooggetuigenverslagen.

Nederlandse Boekhandelsprijs

De Nederlandse Boekhandelsprijs wordt sinds 2015 jaarlijks toegekend aan een oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk. De winnaar wordt niet bepaald door een jury, maar gekozen door middel van een uitverkiezing onder alle boekverkopers van Nederland. Zij stemmen op een werk dat in hun ogen meer aandacht verdient. Er kan gekozen worden uit alle oorspronkelijk in het Nederlands uitgegeven boeken die zijn verschenen in het afgelopen jaar, en de meeste stemmen gelden. Het idee is geïnspireerd op prestigieuze boekhandelsprijzen in het buitenland, zoals de Franse Prix des Libraires, de Deutscher Buchpreis en de Amerikaanse National Book Award.

Dit jaar waren de andere genomineerden Forugh Karimi met De moeders van Mahipar (Meridiaan Uitgevers, 2022) en Gijs Wilbrink met De beesten (Thomas Rap, 2022). Eerdere winnaars van de prijs zijn Toine Heijmans met Zuurstofschuld (Uitgeverij Pluim, 2021), Murat Isik met Wees Onzichtbaar (Ambo Anthos, 2017) en Lize Spit metHet smelt(Das Mag, 2016).