Sasja Janssen wint de Johan Polak Poëzie Prijs

12/05/2024

De allereerste Johan Polak Poëzie Prijs gaat naar dichter Sasja Janssen voor haar bundel Virgula (Querido, 2021). Deze nieuwe prijs, ter waarde van 50.000 euro, wordt vanaf 2024 jaarlijks uitgereikt aan de beste dichtbundel van de drie voorgaande jaren.

Sasja Janssen (1968) publiceerde twee romans en vijf dichtbundels. In 2001 verscheen de roman De kamerling (Querido) en in 2005 Teresa zegt (Querido). Virgula, haar recentste bundel, won ook al de prestigieuze Awater Poëzieprijs. Haar eerdere bundel Ik trek mijn species aan  (Querido, 2014) werd vertaald in het Engels. Virgula verscheen inmiddels in een Engelse en een Spaanse vertaling. Janssen is docente schrijven aan de Schrijversvakschool Amsterdam en treedt op in binnen- en buitenland.

Op 31 mei wordt de Johan Polak Poëzie Prijs uitgereikt in De Balie in Amsterdam.

Johan Polak Poëzie Prijs

De Johan Polak Poëzie Prijs is een nieuwe prijs ter waarde van 50.000 euro die vanaf 2024 jaarlijks wordt uitgereikt aan de auteur van de beste Nederlandstalige dichtbundel, verschenen in de drie voorafgaande jaren. Anders dan bij andere poëzieprijzen mag een bundel dus gedurende maximaal drie jaar meedingen naar de prijs. De Johan Polak Stichting tot Instandhouding van het Bijzondere Boek financiert de prijs en garandeert het voortbestaan ervan voor tenminste 25 jaar. Met een prijzengeld van 50.000 euro is het de grootste poëzieprijs van Nederland. De jury van deze eerste editie bestond uit Janita Monna (voorzitter), Bertram Mourits, Mathijs Sanders, Carl De Strycker en Anne Vegter.