Stichting Amarte Fonds kondigt genomineerden aan voor inaugurele Amarte Literatuurprijs

21/02/2024

Het Amarte Fonds lanceert met trots de allereerste Amarte Literatuurprijs. Deze nieuwe onderscheiding is in het leven geroepen om schrijvers en essayisten de kans te geven een boek van een collega in de schijnwerpers te zetten dat de bakens verzet of op nieuwe gedachten brengt. Kortom, een boek dat inspireert en uitdaagt.

“De Amarte Literatuurprijs is een viering van de diepe impact die een boek kan hebben op zijn lezers en de bredere artistieke gemeenschap. De prijs dient om een schrijver verder te helpen, als extra steuntje in de rug. We hopen door het geven van deze prijs de literaire wereld te ondersteunen.” aldus Yvonne Dubbers, project manager van het Amarte Fonds.

De prijs bestaat uit een substantiële geldprijs van €15.000 en een essayistische beschouwing die gepubliceerd wordt in het zomernummer van de Nederlandse Boekengids. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens een besloten prijsuitreiking op 26 maart.

De jury van de Amarte Literatuurprijs bestaat volledig uit schrijvers en essayisten. De onderscheiding wil niet het “beste” boek bekronen, maar een boek dat conventionele grenzen overschrijdt, inspiratie opwekt en zowel lezers als collega-schrijvers uitdaagt. Genomineerd zijn boeken waarvoor de auteurs een Amarte bijdrage hebben ontvangen:

Goudjakhals door Julien Ignacio
Dedalo, uit zee opgestaan door Richard Hemker
Het huis in de wolken door Dirk Wanrooij
Loesje, de biografie door Fleur van der Bij
Kamp Erika door Hester den Boer
De Verboden Duinen door Marjolein Visser
Het Liefdesinterbellum door Ine Boermans
Kapitein Knut en de tijdgeest door Victor Engbers
Ik ken een berg die op me wacht door Sholeh Rezazadeh
De omwenteling of de eeuw van de vrouw door Suzanna Jansen
Een tafel bij het raam door Mirthe van Doornik
Een nieuwe tijd door Corine Nijenhuis
Soms wil ik een kind door Jantine Jongebloed

Amarte Fonds

Het Amarte Fonds is in 2019 in het leven geroepen door een aantal particulieren en hun families die de kunsten een warm hart toedragen. Het is hun wens om talentontwikkeling in kunst en cultuur uit allerlei geledingen van de maatschappij te stimuleren door het beschikbaar stellen van financiële middelen en, waar mogelijk, begeleiding, kennis en ervaring aan te bieden. Kunstenaars kunnen bij Amarte terecht voor ondersteuning van zowel projecten binnen de disciplines theater, film, muziek, beeldende kunst en literatuur als interdisciplinaire projecten.

Het fonds is erop gericht om kunstenaars te ondersteunen door hen te voorzien van de essentiële middelen – tijd, focus en ruimte – om te experimenteren en hun creatieve visies te verkennen. Het Amarte Fonds opende in 2021 haar deuren voor literaire projecten, waarbij schrijvers (inclusief debutanten) aanvragen kunnen indienen voor ontwikkelings- en projectbijdragen.

Noot voor de redactie
Voor vragen over het Amarte Fonds en de Amarte Literatuurprijs kunt u terecht bij Yvonne Dubbers: contact@amarte.nl. Meer informatie over het Amarte Fonds vindt u op: www.amarte.nl.