Tom Hofland wint BNG Bank Literatuurprijs 2022

14/01/2023

De BNG Bank Literatuurprijs gaat dit jaar naar Tom Hofland voor zijn roman De menseneter (Querido, 2022). Dat werd op 12 januari bekendgemaakt in de Amstelkerk in Amsterdam. Het was de achttiende keer dat de prijs werd uitgereikt. Hofland wint hiermee 15.000 euro en een sculptuur van Theo van Eldik.

‘De roman is een aanklacht tegen de ontmenselijking in het bedrijfsleven, mét gevoel voor humor’, aldus de jury, die bestaat uit Pieter Jeroense, Esther Op de Beek, Dieuwertje Mertens en Arie Storm. ‘Binnen het schema van het genre, weet Hofland de lezer steeds opnieuw te verrassen. Hij is origineel en beschikt over een rijke verbeelding’.

De andere genomineerde schrijvers waren Thomas Heerma van Voss met Passagiers/Achterblijvers (Das Mag, 2022) en Luuk Imhann met Lautering (Querido, 2022). Imhann werd wel door de Lezersjury, bestaande uit medewerkers van de BNG Bank, als winnaar gekozen.

 

BNG Bank Literatuurprijs

Sinds 2005 wordt de BNG Bank Literatuurprijs jaarlijks uitgereikt aan Nederlandstalige auteurs die jonger zijn dan 40 jaar, twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en nog niet doorgebroken zijn. Eerdere winnaars waren onder meer Merijn de Boer met De saamhorigheidsgroep (2020), Nina Polak met Gebrek is een groot woord (2018) en Maartje Wortel met IJstijd (2014).