Anjet Daanje wint Libris Literatuurprijs 2023

09/05/2023

Anjet Daanje maakt alle verwachtingen waar en sleept na de Boekenbon Literatuurprijs nu ook de Libris Literatuurprijs in de wacht met haar roman Het lied van ooievaar en dromedaris. Ze nam de prijs gisteren in ontvangst in cultuurhuis Felix Meritis in Amsterdam.

De jury omschrijft Daanjes boek als ‘een roman van ‘internationale allure die grens- en genreoverstijgend is. Die ernstig is en speels. Analytisch en toch ook romantisch. En die een ode is aan de verbeelding; je zou zelfs kunnen zeggen: een ode aan de literatuur zelf’.

In haar dankwoord draagt Daanje haar prijs op aan Emily Brontë, de Engelse schrijfster van de wereldberoemde roman Wuthering Heights, op wie het verhaal geïnspireerd is. Het lied van ooievaar en dromedaris gaat over Eliza May Drayden, schrijfster van een geruchtmakende roman in het negentiende-eeuwse Yorkshire. In de roman, die drie eeuwen beslaat, staan steeds andere personages centraal die allemaal een link hebben met Eliza May. De lezer leert Eliza May kennen via de levens van anderen, en via biografieën en verhandelingen over haar en haar roman, die in eerste instantie verguisd wordt, maar later door steeds meer mensen als een meesterwerk wordt gezien. Daanje focust dus niet zozeer op Eliza Mays leven, maar op de mythe die na haar dood over haar ontstaat.

Anjet Daanje

Anjet Daanje schrijft romans, verhalen en scenario’s. Ze debuteerde als Anjet den Boer met Pianomuziek in de regen (Servo, 1993). Sindsdien publiceerde ze onder het pseudoniem Anjet Daanje romans als De blinde fotograaf (Kwadraat, 1997), Suikerbeest (Thomas Rap/De Bezige Bij, 2001), Veelvuldig en alleen (Thomas Rap/De Bezige Bij, 2003) en Gezel in marmer (Thomas Rap/De Bezige Bij, 2006). De herinnerde soldaat (Passage, 2019) werd uitgeroepen tot Beste Groninger Boek 2020 en genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2020. In 2022 verscheen Het lied van ooievaar en dromedaris, dat de Boekenbon Literatuurprijs 2022 en nu ook de Libris Literatuurprijs 2023 won.

Libris Literatuurprijs

De Libris Literatuurprijs wordt elk jaar toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De winnaar ontvangt 50.000 euro en een bronzen legpenning. Vorig jaar won Mariken Heitman met Wormmaan (Atlas Contact, 2021). Eerdere winnaars zijn onder anderen Jeroen Brouwers met Cliënt E. Busken (Atlas Contact, 2020), Connie Palmen met Jij zegt het (Prometheus, 2015) en Sander Kollaard met Uit het leven van een hond (Van Oorschot, 2019). De jury bestaat dit jaar uit Beatrice de Graaf (voorzitter), Yannick Dangre, Margot Dijkgraaf, Mira Feticu en Lies Schut.