BNG Bank Literatuurprijs naar Daan Heerma van Voss

12/01/2024

Daan Heerma van Voss heeft de BNG Bank Literatuurprijs 2023 gewonnen met zijn boek Geen vaarwel vandaag (Atlas Contact). Op 11 januari nam hij de prijs in ontvangst in de Amstelkerk in Amsterdam.

Juryvoorzitter Pieter Jeroense zei over Geen vaarwel vandaag: “Een familieroman met sterke cultuuranalytische eigenschappen, is gegoten in ronduit indrukwekkend proza, waarin Heerma van Voss tot in detail laat zien hoe groot de kloof is tussen de uit allerlei details bestaande levens van de millennials en het daadwerkelijk ondergaan van rouw.”

De andere genomineerden waren Emy Koopman met Kindertrein uit Boedapest (Ambo|Anthos) en Vincent van Meenen met OxBlixa (Das Mag).

BNG Bank Literatuurprijs

Sinds 2005 wordt de BNG Bank Literatuurprijs jaarlijks uitgereikt aan Nederlandstalige auteurs die jonger zijn dan 40 jaar, twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en nog niet doorgebroken zijn. Eerdere winnaars waren onder meer Merijn de Boer met De saamhorigheidsgroep (2020), Nina Polak met Gebrek is een groot woord (2018) en Tom Hofland met De menseneter.

De jury van de prijs bestond dit jaar uit Pieter Jeroense, Sebastiaan Kort, Dieuwertje Mertens en Esther Op de Beek.