Dag van de Literatuurkritiek: 3 november 2022 (nascholing voor leraren Nederlands)

11/07/2022

De Dag van de Literatuurkritiek is er weer! Na twee jaren met een (deels) virtueel programma, organiseren deBuren en De Reactor op donderdag 3 november 2022 (10:30-16:30 uur) opnieuw een volledige nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands in De Brakke Grond (Nes 45 in Amsterdam).

De auteurs en literatuurcritici die dit jaar hun visie op literatuuronderwijs delen zijn niet de minsten; we verwelkomen met trots o.a. Winny AngDean BowenDaan Heerma van VossEmy KoopmanSilvie MoorsManon Uphoff en Annelies Verbeke. Zij brengen allen een plenair statement, waarna ze in kleinere groepen met docenten aan de slag gaan aan de hand van leesfragmenten of lesmethoden. Jonge wolven Corinne Heyrman en Milan Mes brengen een spannend literair optreden. Je gaat naar huis met tal van ideeën, nieuwe kennissen en handige lesbrieven!

Dit jaar stellen we scherp op een thema dat wel relevanter dan ooit lijkt: kopzorgen in de klas. Hoe kan literatuur een aanleiding zijn om het te hebben over de psychische kwetsbaarheid van leerlingen en de volwassenen in hun leven? Kan literatuur(kritiek) helpen te onderzoeken op welke manier mentale problemen verbonden zijn met je afkomst of het maatschappelijke model waarin je leeft? Hoe toon je kwetsbaarheid en hoe ga je ermee om als iemand die toont?

Vroegboekactie

Wie voor 15 september 2022 een kaartje koopt, kan op de Dag van de Literatuurkritiek één van onderstaande Nederlandstalige literaire parels mee naar huis nemen, die besproken werden op De Reactor. Schrijf je in, en stuur een mailtje naar info@deburen.eu met de titel die je verkiest.

Tickets kosten €105 voor docenten en €20 voor studenten, inclusief koffie, thee, koekjes, lunch en een feestelijke borrel achteraf.

Koop je kaartje hier.

Ben je benieuwd naar de vorige edities van De Dag van de Literatuurkritiek?

Ellen Deckwitz in gesprek met Adriaan van Dis tijdens De Dag van de Literatuurkritiek 2021 © Bart Grietens