Genomineerden C. Buddingh’-prijs 2023

06/05/2023

Disclaimer: In deze tekst komt een ‘deadname’ voor. Dat betekent dat de auteur van  gender en naam is veranderd. In deze bespreking betreft de deadname ‘Marieke Lucas Rijneveld’. Want tegenwoordig gaat diezelfde persoon als ‘Lucas Rijneveld’ door het leven. 

De Reactor streeft ernaar een inclusief platform te zijn. De Reactor is kritisch over de literatuur die zij recenseert en heeft de beslissing genomen om niet te censureren maar kritisch te beschouwen. Daarom geeft De Reactor het aan wanneer er in een tekst taal voorkomt die in een inclusief en divers wereldbeeld problematisch is. Ben je benieuwd naar een inclusief beleid op taalgebruik, download dan hier de handreiking van Codedi.

 

Op zondag 11 juni reikt Poetry International de 36ste C. Buddingh’-prijs uit op het Poetry International Festival. Eind april maakte de jury de shortlist bekend.

De volgende bundels maken kans op de prijs:

  • Mythen en stoplichten van Alara Adilow (Prometheus)
  • Wij capabelen van Laura Broekhuysen (Querido)
  • Plooi van Babeth Fonchie Fotchind (De Geus)
  • Oerhert van Astrid Haerens (Atlas Contact)

De C. Buddingh’-prijs is bedoeld voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het afgelopen jaar. Met de prijs vraagt Poetry International meer aandacht voor talentvolle nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie. Eerdere winnaars zijn Marieke Lucas Rijneveld, Radna Fabias en Tonnus Oosterhoff.

Opvallend was dat er het afgelopen jaar bijna dubbel zoveel vrouwen als mannen debuteerden: zeventien om negen. Veel van de bundels kaartten thema’s aan als identiteit en actualiteit. ‘We lezen over gender, non-binariteit, queerness, het klimaat, de sociale media en internet: poëzie als podium voor life long struggles. Dat levert mooie gedichten op, al is er ook werk dat nauwelijks het particuliere ontstijgt. De vier genomineerden doen dat zeker wel’, aldus de jury, die dit jaar bestaat uit Sasja Janssen, Janita Monna en Seckou Ouologuem.