Ilja Leonard Pfeijffer wint de Boon 2024

27/03/2024

Dinsdag 26 maart werd op een feestelijke prijsuitreiking in de Warande in Turnhout bekendgemaakt wie de Boon Literatuurprijs 2024 in ontvangst mochten nemen. De jury voor fictie en non-fictie koos Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer als winnaar.

Een “onvergelijkbaar boek”, volgens de jury van de Boon. “Een gefictionaliseerde biografie. Een avonturenroman zonder grenzen en een filosofisch en politiek tractaat over onze moeilijke omgang met democratie. Het boek daagt de lezer uit en laat hem geen keuze: het is zwemmen of verzuipen. Wie de overkant haalt, draagt het boek voor altijd met zich mee.”

Alkibiades (Arbeiderspers, 2023) is een historisch epos over de Griekse politicus Alkibiades, die echt bestaan heeft. Pfeijffer componeert zijn levensverhaal in twaalf boekdelen die elk weer een montage op zich vormen van geschiedschrijving, anekdotiek, introspectie en beschouwing. Hoewel de titelheld echt heeft bestaan, zijn veel elementen fictief. Via Alkibiades en de filosoof Socrates analyseert Pfeijffer democratie en populisme.

Alkibiades won tevens de publieksprijs van de Boon.

Ilja Leonard Pfeijffer schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, essays, kritieken, theaterstukken en songteksten. Pfeijffer was tot 2004 werkzaam als classicus aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in het werk van de klassieke dichter Pindarus. In 1998 won hij de C. Buddingh’-prijs voor zijn dichtbundel Van de vierkante man. Voor de Boekenweek 2000 stelde hij de bundel De Antieken: Een korte literatuurgeschiedenis samen. In 2014 won hij de Libris literatuurprijs met zijn roman La Superba (2013). Hij heeft internationaal naam gemaakt met een veertigtal boeken waaronder Grand Hotel Europa en Alkibiades In 2015 was Pfeijffer de auteur van het Poëziegeschenk.

De Boon voor kinder- en jeugdboeken ging naar Neem nooit een beste vriend van schrijfster Erna Sassen en illustrator Martijn van der Linden.

De Boon Literatuurprijs

De Boon is een jaarlijkse literatuurprijs met twee categorieën: één voor fictie en non-fictie en één voor kinder- en jeugdliteratuur. Het doel van de prijs is om literatuur in Vlaanderen zichtbaarder en vanzelfsprekender te maken, auteurs en illustratoren de erkenning te geven die ze verdienen, en te verleiden tot het lezen, lenen en kopen van boeken. Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden. De winnaars van de Boonprijzen ontvangen tevens een gouden zegelring. Voor de winnaars van de publieksprijzen is 5.000 euro weggelegd. De jury van de categorie fictie en non-fictie bestaat dit jaar uit Mustafa Kör, Karl Van den Broeck, Pieter Coupé, Robin Goudsmit, Silvie Moors en onze eigen redacteur Steffie Van Neste.

De eerste editie van de prijs, in 2022, werd gewonnen door de Nederlandse schrijver Lucas Rijneveld met zijn tweede roman Mijn lieve gunsteling (Atlas Contact). Afgelopen jaar won Geert Buelens met Wat we toen al wisten. De vergeten groene geschiedenis van 1972 (Querido).