Nobelprijs voor de Literatuur 2023 naar Jon Fosse

08/10/2023

De Noorse schrijver Jon Fosse wint dit jaar de Nobelprijs voor de Literatuur. De jury noemt zijn werk vernieuwend en prijst de manier waarop Fosse “een stem geeft aan het onzegbare”.

De 64-jarige Fosse schrijft onder meer toneelstukken, romans, po√ęziebundels, essays, kinderboeken en vertalingen. Hoewel hij bekend raakte als toneelschrijver, wordt hij ook steeds meer erkend voor zijn proza. Veel van zijn werk werd vertaald naar het Nederlands, waaronder Ik is een ander (Uitgeverij Oevers, 2021, vert. Marianne Molenaar), Ik ben de wind (De Nieuwe Toneelbibliotheek, 2018, vert. Maaike van Rijn) en Slapeloos (Wereldbibliotheek, 2010, vert. Marianne Molenaar).

In december 2022 interviewden Emiel Roothooft en Remo Verdickt Fosse over zijn trilogie Septologie, volgens velen het kroonstuk van zijn oeuvre. Vier maanden later verscheen het interview vertaald op De Reactor.

Nobelprijs voor de Literatuur

De Nobelprijs is misschien wel de meest prestigieuze onderscheiding die een schrijver kan winnen. De Nobelprijs voor de Literatuur wordt sinds 1901 jaarlijks uitgereikt in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Vorig jaar ging de eer naar de Franse schrijfster Annie Ernaux, bekend door haar roman De Jaren uit 2008. De prijs is nog nooit gewonnen door een Nederlandse auteur. Wel waren onder anderen Harry Mulisch, Louis Paul Boon en Cees Nooteboom meerdere keren kanshebbers.