Shortlist J.M.A. Biesheuvelprijs

13/02/2023

De genomineerden van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2023 zijn bekend. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste verhalenbundel van het afgelopen jaar. Zoals altijd vindt de uitreiking plaats tijdens de Week van het Korte Verhaal, op zondag 19 februari. Het feestelijke programma rondom de uitreiking wordt gehouden in SPUI25.

De shortlist bestaat uit:

Joke van Vliet, Wanneer de herten komen (Querido).

Hedda Martens, Bij wijze van leven (Querido).

Joep van Helden, Jerrycan (Atlas Contact).

Mischa Andriessen, Probeer de hemel mijn huis te maken (Querido).

De jury bestaat dit jaar uit Joost Baars, Yra van Dijk, Ilse Josepha Lazaroms en Dieuwertje Mertens.

 

J.M.A. Biesheuvelprijs

De J.M.A. Biesheuvelprijs werd in 2015 in het leven geroepen door Irwan Droog, Arjen Fortuin, Daphne de Heer, Esther Kuijper, Roos van Rijswijk en Edith Vroon. Het is de eerste en enige prijs voor de beste Nederlandstalige korteverhalenbundel. Bovendien wordt deze prijs als enige literaire prijs in Nederland geheel gecrowdfund: het totale bedrag dat via Voordekunst wordt gedoneerd, gaat naar de winnende schrijver. De prijs is vernoemd naar J.M.A. Biesheuvel, een van de grootmeesters van het korte verhaal.

Eerdere winnaars waren onder anderen Annelies Verbeke met Halleluja (De Geus, 2017), Maarten ’t Hart met De moeder van Ikabod (De Arbeiderspers, 2016) en Hanna Bervoets met Een modern verlangen (Uitgeverij Pluim, 2021).