Alara Adilow wint C. Buddingh’-prijs

15/06/2023

Disclaimer: In deze tekst komt een ‘deadname’ voor. Dat betekent dat de auteur van  gender en naam is veranderd. In deze bespreking betreft de deadname ‘Marieke Lucas Rijneveld’. Want tegenwoordig gaat diezelfde persoon als ‘Lucas Rijneveld’ door het leven. 

De Reactor streeft ernaar een inclusief platform te zijn. De Reactor is kritisch over de literatuur die zij recenseert en heeft de beslissing genomen om niet te censureren maar kritisch te beschouwen. Daarom geeft De Reactor het aan wanneer er in een tekst taal voorkomt die in een inclusief en divers wereldbeeld problematisch is. Ben je benieuwd naar een inclusief beleid op taalgebruik, download dan hier de handreiking van Codedi.

 

Met haar bundel Mythen en stoplichten heeft Alara Adilow de 36ste C. Buddingh’-prijs gewonnen. Ze kreeg de prijs uitgereikt tijdens het Poetry International Festival in Rotterdam.

De jury roemt onder meer Adilows bespreking van identiteit en haar taalgebruik. “Juist via het groteske, grove, lyrische, juist via mythen, het bijgeloof, de religie, maar ook via beelden uit haar jeugd kan Adilow zich verhouden tot haar queerness, de worsteling met haar transitie, religie, de breuk met haar moeder, haar verlangens, seksuele fantasieën, drugs, zonder ook maar een moment de omgeving uit het oog te verliezen … Een fabelachtig debuut, waarin elk gedicht bol staat van de prachtige regels”.

Adilow is van Somalische afkomst, emigreerde naar Engeland en woonde lang in Amsterdam. Tegenwoordig woont ze in Antwerpen. Ze publiceerde haar gedichten al vaker in literaire tijdschriften. Mythen en stoplichten verscheen in april 2022 bij uitgeverij Prometheus.

In april ontving Adilow voor haar bundel ook al de Herman de Coninckprijs, de belangrijkste Vlaamse onderscheiding voor Nederlandstalige poëzie.

De andere genomineerden waren dit jaar Wij capabelen van Laura Broekhuysen (Querido), Plooi van Babeth Fonchie Fotchind (De Geus) en Oerhert van Astrid Haerens (Atlas Contact).

Buddingh’-prijs

De C. Buddingh’-prijs is bedoeld voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het afgelopen jaar. Met de prijs vraagt Poetry International meer aandacht voor talentvolle nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie. Eerdere winnaars zijn Marieke Lucas Rijneveld, Radna Fabias en Tonnus Oosterhoff. De jury bestond dit jaar uit dichter Sasja Janssen, poëzierecensent en docent Janita Monna en slamdichter Seckou Ouologuem.