Confituur Boekhandelsprijs 2023 naar Jaap Robben

15/05/2023

De winnaar van de Confituur Boekhandelsprijs 2023 is de Nederlandse schrijver Jaap Robben. Hij kreeg de Vlaamse literatuurprijs uitgereikt voor zijn roman Schemerleven (De Geus, 2022).

Robben wordt door de jury geprezen voor zijn toegankelijke maar doordachte stijl en zijn zuivere taalgebruik. ‘Schemerleven is een ontroerende verborgen geschiedenis. Met bezield, eenvoudig taalgebruik weet Jaap Robben de juiste toon te treffen en zo het sentimentele te vermijden. Een toegankelijke literaire parel,’ aldus Machteld Geudens, een van de juryleden.

Het oeuvre van Robben is veelzijdig: hij schrijft poëzie, prentenboeken, reportages en romans. Zijn debuutroman Birk (De Geus, 2014) werd bekroond met onder andere de Nederlandse Boekhandelsprijs. Zomervacht (De Geus, 2019) haalde de longlist van de International Booker Prize, was DWDD Boek van de Maand en oogstte ook buiten de Nederlandse taalgrenzen veel lof. Robbens romans worden verfilmd en zijn werk verschijnt inmiddels in vijftien talen.

De overige genomineerde werken waren Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost van Donald Niedekker, Half leven van Aya Sabi, Ik = Cartograaf van Jeroen Theunissen en Margriete van Kathleen Vereecken.

Confituur Boekhandelsprijs

De Confituur Boekhandelsprijs wordt sinds 2016 toegekend aan de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Het is een gedeelde publieks- en boekhandelsprijs, georganiseerd door Confituur, het verbond van onafhankelijke boekhandels uit België. Eerdere winnaars zijn onder anderen Jeroen Olyslaegers, Koen Peeters en Charlotte Van den Broeck.