Iduna Paalman wint de J.C. Bloem-poëzieprijs

08/05/2023

De J.C. Bloem-poëzieprijs gaat dit jaar naar Iduna Paalman voor haar dichtbundel Bewijs van bewaring. Gisteren nam ze de prijs in ontvangst tijdens de feestelijke uitreiking in Buitengoed Fredeshiem.

Paalmans gedichten worden gekenmerkt door een bijzondere mix van wetenschap en poëzie. In een interview met NPO Radio 1 legt ze dit uit: ‘Ik heb geprobeerd om in mijn bundel op zoek te gaan naar de kanten van de geschiedenis die nog niet zo belicht zijn geweest, en ook om na te denken over hoe we verhalen onthouden of hoe kan het dat we ze soms zo eenzijdig onthouden hebben, en dan is het mij vaak ook gegaan om het ontbrekende vrouwelijke perspectief’.

Iduna Paalman (Rolde, 1991) debuteerde in 2019 met de dichtbundel De grom uit de hond halen, waarmee ze de Poëziedebuutprijs 2020 won. De bundel werd tevens genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’- prijs, en kreeg een eervolle vermelding van De Grote Poëzieprijs. De Volkskrant riep haar uit tot het literaire talent van 2020. Ze droeg voor op de Nacht van de Poëzie, Lowlands, Crossing Border en Read My World.

J.C. Bloem-poëzieprijs

De J.C. Bloem-poëzieprijs is in 2001 ingesteld en wordt elke twee jaar uitgereikt aan de tweede bundel van een dichter uit het Nederlandstalig gebied. De winnaar ontvangt 2500 euro. De prijs wordt beschikbaar gesteld door de gemeente Steenwijkerland. De laatste winnaar was de Vlaamse dichter Moya de Feyter, die de prijs toegekend kreeg voor haar bundel Massastrandingen. Eerdere winnaars waren onder anderen Maria Barnas, Ester Naomi Perquin, Hagar Peeters, Mischa Andriessen en Hanz Mirck.