Longlist de Boon Literatuurprijs

07/12/2022

Disclaimer: In deze tekst komt een ‘deadname’ voor. Dat betekent dat de auteur van  gender en naam is veranderd. In deze bespreking betreft de deadname ‘Marieke Lucas Rijneveld’. Want tegenwoordig gaat diezelfde persoon als ‘Lucas Rijneveld’ door het leven. 

De Reactor streeft ernaar een inclusief platform te zijn. De Reactor is kritisch over de literatuur die zij recenseert en heeft de beslissing genomen om niet te censureren maar kritisch te beschouwen. Daarom geeft De Reactor het aan wanneer er in een tekst taal voorkomt die in een inclusief en divers wereldbeeld problematisch is. Ben je benieuwd naar een inclusief beleid op taalgebruik, download dan hier de handreiking van Codedi.

 

Op 23 maart 2023 wordt voor de tweede keer de Boon uitgereikt. Op de longlist van deze Vlaamse literatuurprijs staan onder anderen Emy Koopman, Geert Buelens, Tom Lanoye, Suzanna Jansen en Tülin Erkan.

De longlist bestaat uit vijftien schrijvers, volgens juryvoorzitter Joke van Leeuwen ‘zowel jonge debutanten als gevestigde waarden, die een mengeling brengen van fictie, persoonlijke verhalen en essayistische non-fictie’. In januari wordt de shortlist bekend gemaakt. De uiteindelijke winnaar van de Boon ontvangt 50.000 euro. In 2021 kwam Marieke Lucas Rijnevelds roman Mijn lieve gunsteling als winnaar uit de bus.

Hoewel de genomineerde boeken inhoudelijk veel van elkaar verschillen, ziet Van Leeuwen wel een gedeelde ‘aandacht voor prangende maatschappelijke kwesties’. Bijvoorbeeld Heleen Debruynes gefictionaliseerde memoir De huisvriend, dat gaat over Debruynes eigen ontwikkeling van meisje tot vrouw tot moeder en over de manier waarop het verleden koppig blijft doorwerken. Wat we toen al wisten van Geert Buelens staat dan weer in het teken van de vergeten groene geschiedenis van 1972 en laat zien dat de zorgen over klimaatverandering al veel ouder zijn dan de meeste mensen denken. En in haar debuutroman diepdiepblauw onderzoekt Nikki Dekker wat we van de dieren onder water kunnen leren over liefde en identiteit.

 

Kinder- en jeugdliteratuur

De Boon wordt ook uitgereikt in de categorie kinder- en jeugdliteratuur. Daarin zijn dit jaar onder anderen Yvonne Jagtenberg met Het huis van Hopper, De rest van ons leven van Els Beerten en Patroon van Marco Kunst genomineerd. Vorig jaar won Een zee van liefde van Pieter Gaudesaboos.