P.C. Hooft-prijs 2024 naar Astrid Lampe

20/12/2023

De P.C. Hooft-prijs wordt dit jaar uitgereikt aan dichter Astrid Lampe. Daarmee is ze de zesde vrouwelijke dichter die de jaarlijkse literaire oeuvreprijs ontvangt. Lampe wint hiermee een geldbedrag van 60.000 euro.

Volgens de jury is Lampe “een van de meest eigenzinnige en genereuze dichters van onze tijd”. Ze dicht “met diabolische intensiteit in zinnelijke en ontembare taal die vraagt om herlezing en herbeluistering”. Haar gedichten worden gezien als zeer onconventioneel. Met name haar aandacht voor de invloed van digitalisering op economie, klimaat en genderverhoudingen valt op.

Astrid Lampe (1955) is een sterk met beeldende kunst en theater verwante dichter. Ze debuteerde in 1997 met de bundel Rib (Querido), die genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs. Ze publiceerde de eigenzinnigste dichtbundels van ons taalgebied, onder meer Spuit je ralkleur (Ida Gerhardt Poëzieprijs 2005), Rouw met diertjes (2013), De taiga zwijntjes (2015) en Zusterstad 2.0 (2018). Ze schreef ook het alternatieve Poëzieweekgeschenk 2020.

P.C. Hooft-prijs

De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde is de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs voor een oeuvre. Deze staatsprijs wordt jaarlijks toegekend, afwisselend voor verhalend proza, beschouwend proza en poëzie. Tot 1955 werd de prijs toegekend voor een enkel boek (zelfs voor enkele hoofdstukken van een boek), daarna werd het een oeuvreprijs. Het Literatuurmuseum verzorgt de prijsuitreiking, die gewoonlijk plaatsvindt rond de sterfdag van P.C. Hooft, 21 mei. Eerdere winnaars van de prijs waren Arnon Grunberg, Astrid Roemer en Anneke Brassinga.

De jury van de P.C. Hooft-prijs bestaat dit jaar uit Tsead Bruinja, Kiki Coumans, Maarten van der Graaff, Alfred Schaffer en onze eigen redacteur Kila van der Starre.