Podcasts

Podcast aflevering nummer 9: Johan Sonnenschein in gesprek met Lieve Joris

De negende aflevering van de podcast van De Reactor staat online!

In deze aflevering gaat modern letterkundige Johan Sonnenschein in gesprek met Lieve Joris over haar roman Hildeke, die in 2022 verscheen bij Atlas Contact.

Lieve Joris (1953) is een Vlaams schrijfster van reisverhalen. In 1986 debuteerde ze met De Golf. In haar werk beschrijft Joris haar eigen ervaringen in de landen die zij bezoekt en plaatst die in de sociaal-politieke en culturele context. Zo schreef ze o.a. over het Midden-Oosten (De Golf, Een kamer in Cairo, De poorten van Damascus), over Afrika (Terug naar Congo, Mali blues, Dans van de luipaard, Het uur van de rebellen, De hoogvlaktes), maar ook over Hongarije (De melancholieke revolutie). Veel van het werk van Joris is in het Engels, het Frans en het Duits vertaald.

Johan Sonnenschein (1980) onderzoekt en doceert, momenteel aan de Universiteit Utrecht. Hij werkt aan Neologie. Nieuwe poëzie in Nederland 1800-1900-2000. Naast essays en artikelen publiceerde hij Een glorieus ding. ‘Een dag in ’t jaar’ van Herman Gorter (2014) en Hildo Krop. Faunen (2019, i.s.m. Loek van Vlerken).

Deze podcast is onderdeel van de reeks ‘Drempelstukken. Mentale en lichamelijke diversiteit in de literatuur’ van De Reactor.

Beluister hier de podcast!

In onze themareeks ‘Drempelstukken. Mentale en lichamelijke diversiteit in de literatuur’ onderzoeken we de sociale, fysieke en politieke drempels die schrijvers, critici en personages met een beperking ervaren in de literatuur. Die drempels discrimineren, omdat ze mensen en lichamen buitensluiten, en het verzet tegen die drempels geeft aanleiding tot alternatieve vormen van lezen, schrijven, en verbeelden. Zulke confrontaties – tussen validisme en het verzet ertegen, tussen toegang en toe-eigening, en tussen norm en diversiteit – worden bij uitstek verteld en bekritiseerd in literaire teksten. Daarom wijden we dit jaar onze themareeks aan mentale en lichamelijke diversiteit in de literatuur. In uiteenlopende vormen – essays, recensies, interviews en podcasts –  bundelt de reeks bijdragen van auteurs met een beperking, ervaringsdeskundigen en specialisten uit de disability studies.

Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door het Algemeen Nederlands Verbond (ANV).

Muziek: Flatlands 2 van Blue Dot Sessions.

Montage: Roos Brands, met hulp van Job Boot.

Logo-ontwerp: Job Boot, www.jobboot.nl

Geplaatst op 11/11/2023

Categorie: Podcasts

Naar boven

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je reactie zal pas verschijnen na controle op spam. Dat kan een paar uren of dagen duren.