Podcasts

Podcastaflevering De Reactor nummer 7 online: Maaike Hommes, Pepijn De Koning en Andries Hiskes over lichamelijke diversiteit in de literatuur

De zevende aflevering van de podcast van De Reactor staat online!

Deze podcastaflevering vormt ook het startschot van onze reeks over ‘lichamelijke diversiteit in de literatuur’. Gedurende een kleine drie kwartier discussiëren Maaike Hommes, Andries Hiskes en Pepijn De Koning niet alleen over ‘the disabled villain‘, maar ook over meer subtiele en genuanceerde uitingen van disability in de literatuur.

De podcast kan hieronder beluisterd worden. Veel luistergenot!

Maaike Hommes is schrijver, promovendus in de geesteswetenschappen. Ze is verbonden aan de Justus-Liebig universiteit in Giessen en aan de Universiteit Leiden. Haar eigen onderzoek kijkt naar onverklaarbare ziekte en verbindt zich op het snijvlak van disability studies, intersectioneel feministische theorieën en de ‘medical humanities’.

Andries Hiskes promoveert aan de Universiteit Leiden en geeft les aan de Haagse hogeschool voor verpleegkundestudenten. Zijn onderzoek kijkt naar de manier waarop gehandicapte lichamen in kunst en literatuur emotionele en lichamelijke reacties teweeg brengen.

Pepijn De Koning is recent afgestudeerd Neerlandicus en volgt nu de researchmaster Nederlandse literatuur en cultuur in Utrecht. Zijn onderzoek richt zich vooral op chronische ziekte binnen de literatuur.

In onze themareeks ‘Drempelstukken. Mentale en lichamelijke diversiteit in de literatuur’ onderzoeken we de sociale, fysieke en politieke drempels die schrijvers, critici en personages met een beperking ervaren in de literatuur. Die drempels discrimineren, omdat ze mensen en lichamen buitensluiten, en het verzet tegen die drempels geeft aanleiding tot alternatieve vormen van lezen, schrijven, en verbeelden. Zulke confrontaties – tussen validisme en het verzet ertegen, tussen toegang en toe-eigening, en tussen norm en diversiteit – worden bij uitstek verteld en bekritiseerd in literaire teksten. Daarom wijden we dit jaar onze themareeks aan mentale en lichamelijke diversiteit in de literatuur. In uiteenlopende vormen – essays, recensies, interviews en podcasts –  bundelt de reeks bijdragen van auteurs met een beperking, ervaringsdeskundigen en specialisten uit de disability studies.

Beluister de podcast via deze link!

Shownotes

De volgende schrijvers, boeken en films komen gedurende het gesprek ter sprake (in alfabetische volgorde):

  • Bervoets, Hanna. Welkom in het rijk der zieken, 2019.
  • Bloemink, Sanne. Een expeditie naar onbestemd gebied, verwacht op 15/9/2023.
  • Brontë, Charlotte. Jane Eyre, 1847.
  • Elephant Man (film van David Lynch, 1980).
  • Hattrick, Alice. Ill Feelings, 2021.
  • Hedva, Johanna. Theorie van de zieke vrouw. Vertaald door Thalia Ostendorf. 2016/2023.
  • Mitchell, David T. en Snyder Sharon L. Narrative Prosthesis: Disability and the Dependencies of Discourse, 2001.
  • Moyes, Yoyo. Een expeditie naar onbestemd gebied, 2012.
  • Peeters, Hagar. Malva, 2015.
  • Price Herndl, Diane. “Disease versus Disability: The Medical Humanities and Disability Studies.” PMLA 120, no. 2 (2005): 593–98.
  • Rhys, Jean. Wild Saragosso Sea, 1966.
  • Sontag, Susan. Ziekte als metafoor/ Aids en zijn metaforen. Vertaald uit het Engels door Gerard Grasman en A. Daalder-Neukircher. 1978/2019.
  • Yanagihara, Hanya. Een klein leven. Vertaald uit het Engels door Josephine Ruitenberg, 2015/2016.

Montage door Thibault Coigniez.

Logo-ontwerp: Job Boot, www.jobboot.nl

Geplaatst op 09/09/2023

Categorie: Podcasts

Naar boven

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je reactie zal pas verschijnen na controle op spam. Dat kan een paar uren of dagen duren.