Podcasts

Podcast nummer 12: Tsead Bruinja, Ruth Lasters en Jan-Willem Anker

De twaalfde podcastaflevering van De Reactor staat online!

In deze aflevering gaat dichter Tsead Bruinja in gesprek met schrijvers en dichters Ruth Lasters en Jan-Willem Anker over klimaatpoëzie. Wat is klimaatpoëzie? Waarom was het vroeger not done om geëngageerde poëzie te schrijven, maar is het tegenwoordig juist zo belangrijk om als schrijver bezig te zijn met de actualiteit en je uit te spreken over maatschappelijke ontwikkelingen? Kan poëzie wel ontwortelend en ontregelend zijn, zonder dat het niet politiek is? Hoe kun je als dichter een groep in beweging zetten voor het klimaat? Lasters en Anker dragen beiden eigen werk voor en kozen een gedicht van een klimaatdichter om voor te lezen.

Ruth Lasters (Antwerpen, 1979) debuteerde met de roman Poolijs, waarvoor ze de Vlaamse Debuutprijs 2007 kreeg. In 2019 verscheen haar vierde roman VIN, een boek over een jonge leerkracht die zich staande probeert te houden in een beroepsschool. Haar poëziedebuut Vouwplannen werd bekroond met de Debuutprijs Het Liegend Konijn 2009. In 2015 verscheen haar tweede dichtbundel Lichtmeters, waarvoor ze de Herman De Coninckprijs in ontvangst mocht nemen en die werd genomineerd voor de VSB-poëzieprijs. Lichtmeters werd ondertussen vertaald in het Duits en het Spaans. In 2023 verscheen haar derde dichtbundel Tijgerbrood (Van Oorschot). Ze was een van de sprekers van de Dag van de Literatuurkritiek in 2020, georganiseerd door De Reactor en deBuren. Als auteur en leerkracht strijdt ze tegen alle vormen van elitarisme binnen ons huidige onderwijssysteem. Schrijven is voor haar de verrukkelijkste variant van piekeren.

Jan-Willem Anker (Rotterdam, 1978) is dichter, schrijver van (klimaat-)poëzie en -romans. Verder werkt hij parttime als communicatieadviseur bij Climate Adaptation Services in Bussum, een organistatie die zich inzet voor een klimaatbestendige wereld. Ook is hij redacteur bij Jacobin, een socialistisch tijdschrift en platform voor de linkse ideeënstrijd over economie, politiek en cultuur. Zijn meest recente literaire werk is de roman Boze zomer die in 2023 verscheen bij De Arbeiderspers. Hij schreef meerdere recensies voor De Reactor.

Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974) is dichter en woonachtig te Amsterdam. Hij debuteerde in het Fries in 2000 met de bundel De wizers yn it read/ De wijzers in het rood (Bornmeer) en in het Nederlands in 2003 met Dat het zo hoorde (Contact). Hij publiceerde o.a. de dichtbundel Overwoekerd (Cossee, 2010). In 2019 en 2020 was Bruinja de Nederlandse Dichter des Vaderlands. Bruinja stelt bloemlezingen samen, zoals De eerste bloemlezing van de Nederlandse poëzie, presenteert, interviewt en treedt op in binnen- en buitenland (o.a. in Peru, Oekraïne en Zimbabwe). Daarnaast werkt hij regelmatig samen met beeldend kunstenaars, typografen en vormgevers. Vanaf 2012 is Bruinja werkzaam als docent aan de opleiding Creative Writing te Arnhem.

Shownotes:

  • Frank Keizer, ongetiteld gedicht uit De introductie van het plot, Pluim, 2022.
  • Bertolt Brecht, “An die Nachgeborenen”, oorspronkelijk gepubliceerd in Svendborger Gedichte, Malik-Verlag, 1939.
  • Saskia Stehouwer, “Onder ons”, Wonen op de rand van het wonder, Marmer, 2023.
  • Frank Keizer en Gijsbert Pols, “Klimaatpoëzie”, Links richten, podcast, maart 2021.
  • Maarten van der Graaff, essay over klimaatpoëzie in Awater, no. 2, 2020.
  • Sara Eelen, “Toevalstuin”, geschreven voor een samenwerking tussen de Klimaatdichters en project “Stadsgroen”, 2022.
  • Ruth Lasters, “Servies”, Tijgerbrood, Van Oorschot, 2023.
  • Tsead Bruinja, “dartel als een vlinder steek als een bij”, Ik ga het donker maken in de bossen van, Querido, 2019. Geschreven als Dichter des Vaderlands (2019-2020) ter gelegenheid van de Klimaatmars op 10 maart 2019.
  • Martha Claes, “Choose your own adventure. De toekomst in zes akten”, geschreven op aanvraag van het Schrijversparlement, 14 december 2023.
  • Juliana Spahr, ‘Brent Crude’, That Winter the Wolf Came, Commune Editions, 2015.

Foto Ruth: Nattida-Jayne Kanyachalao.

Foto Tsead: Rosa van Ederen.

Montage door Afra Kiezebrink.

Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door het Algemeen Nederlands Verbond (ANV).

Geplaatst op 22/06/2024

Categorie: Podcasts

Naar boven

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je reactie zal pas verschijnen na controle op spam. Dat kan een paar uren of dagen duren.