Annie Ernaux wint de Nobelprijs voor Literatuur

06/10/2022

De Nobelprijs voor Literatuur gaat dit jaar naar de Franse schrijfster Annie Ernaux. Dat maakte de Zweedse Academie, die de prijs uitreikt, vandaag bekend. De academie roemt de schrijfster om ‘de moed en de klinische scherpte waarmee ze de wortels, vervreemdingen en collectieve beperkingen van de persoonlijke herinnering blootlegt.’

 

Ernaux is vooral vermaard omwille van haar magnum opus Les années (De jaren) uit 2008, een ‘collectieve autobiografie’ die de periode van 1941 tot 2006 bestrijkt. Het werk, dat twee jaar geleden naar het Nederlands werd vertaald, groeide al snel uit tot een hedendaagse klassieker. Ernaux werd de laatste jaren dan ook veelvuldig getipt als Nobelprijs-kandidaat.

Andere kanshebbers die het dit jaar goed deden bij de bookmakers waren Salman Rushdie, Michel Houellebecq en Mircea Cǎrtǎrescu.

 

Voorbije jaren

De voorbije twee jaar ging de Nobelprijs naar relatief onbekende auteurs: Abdulrazak Gurnah uit Zanzibar en de Amerikaanse dichteres Louise Glück. In 2017, 2018 en 2019 werden respectievelijk Kazuo Ishiguro, Olga Tokarczuk en Peter Handke bekroond.

Vooralsnog werd de Nobelprijs voor Literatuur nog nooit toegekend aan een Nederlandstalige auteur, hoewel Stijn Streuvels, Simon Vestdijk en Johan Huizinga ooit zijn genomineerd. Wel werd de Franstalige Belg Maurice Maeterlinck in 1911 laureaat.