E. du Perronprijs naar Niña Weijers

26/04/2024

Niña Weijers wint de E. du Perronprijs met haar boek Cassandra. Dat maakten de gemeente Tilburg en Tilburg University op 22 april 2024 bekend. De tweejaarlijkse prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro.

Over Cassandra (Atlas Contact, 2023) schrijft de jury: “Weijers schrijft in een glasheldere taal waarin zij feiten en perspectieven verweeft en ook zichzelf bekijkt in haar zeer persoonlijke omstandigheden van zwangerschap en moederschap. Haar stijl is haar blik: met het schrijvend kijken neemt zij ons mee in een analyse van de tijd en nodigt zij ons uit na te denken over veranderingen in de samenleving. Cassandra is een uiterst fascinerend boek dat prachtig aansluit op Du Perron’s schrijven en denken.”

Tijdens een periode van gastschrijverschap in Almere raakte Weijers in de ban van het verhaal van de vermissing van een jonge vrouw van zeventien, Cassandra van Schaijk, in maart en april 2007. Het lichaam van de vrouw werd uiteindelijk gevonden in de Noorderplassen. Weijers sprak met leden van het politieteam, familie, vrienden en andere betrokkenen, en zag hoe ontwrichtend de invloed van een onafgemaakt verhaal kan zijn op de levens van iedereen die er deel van uitmaakt. Hier lees je de recensie die Tara Neplenbroek voor De Reactor schreef over Cassandra.

Niña Weijers (1987) is schrijver van de romans De consequenties (2014) en Kamers antikamers (2019, genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs). Haar debuut werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2015, en bekroond met de Anton Wachterprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de Opzij Literatuurprijs en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil. Vertalingen van haar romans verschenen in Duitsland, Frankrijk, Montenegro, Tsjechië en de Verenigde Staten. Ze schrijft sinds 2014 voor De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. In 2022 verscheen Zelf doen en in maart 2023 volgde Cassandra.

De uitreiking van de E. du Perronprijs vindt plaats op 16 mei, voorafgaand aan het ‘Night University’ festival in het Marga Klompé-gebouw van de Tilburgse universiteit. Ellen Deckwitz, essayist, columnist en stadsdichter van Amsterdam, houdt dan de E. du Perronlezing.

E. du Perronprijs

De E. du Perronprijs is een tweejaarlijkse prijs die bedoeld is voor schrijvers of kunstenaars die grenzen signaleren en doorbreken om wederzijds begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen te stimuleren. De jury bestaat dit jaar uit Aly van Berckel, Eline Peeters, Sander Bax, Ad Backus en Odile Heynders.

Eerdere winnaars waren onder anderen Margot Vanderstraeten met Mazzel tov (Atlas Contact, 2017), Stefan Hertmans met De bekeerlinge (De Bezige Bij, 2016) en Ramsey Nasr met Mijn nieuwe vaderland. Gedichten van crisis en angst (De Bezige Bij, 2011).

 

Foto: Vera de Kok, 2015