Peter Verhelst wint de Grote Poëzieprijs 2024

03/05/2024

De Grote Poëzieprijs 2024 gaat naar Peter Verhelst voor zijn bundel Zabriskie. Dat werd op 25 april bekendgemaakt in debatpodium Arminius in Rotterdam en live via het radioprogramma Opium op NPO Klassiek.

Zabriskie (De Bezige Bij, 2023) is het slotstuk van Verhelsts dystopische trilogie. De twee eerdere delen die hij schreef in de reeks zijn Zon (De Bezige Bij, 2019) en 2050 (De Bezige Bij, 2021). Over Zabriskie schreef de jury in haar rapport: “Beginnen en opnieuw beginnen. Zo hartverscheurend mooi kan dat zijn, bewijst Zabriskie van Peter Verhelst. Verhelst laat de lezer achter met een open einde, een mogelijkheid, het begin van een begin. En daarmee is Zabriskie het prachtige slotstuk van een fascinerende reis in drie delen.”

Peter Verhelst (1962) is een Vlaams dichter, romancier en regisseur. Voor zijn dichtbundel Wij totale vlam mocht hij de Herman de Coninckprijs 2015 in ontvangst nemen. In 2018 volgde Voor het vergeten. Verhelst schreef ook het Poëziegeschenk van 2018,  Wat ons had kunnen zijn. In 2022 verscheen zowel een nieuwe novelle, Lichamen, als een heruitgave van zijn roman Tongkat (1999), die bekroond werd met de Gouden Uil, de Jonge Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs voor Proza en de F. Bordewijk-prijs.

Voor het eerst werd er dit jaar ook een publieksprijs uitgereikt, in samenwerking met het radioprogramma Opium van de AVROTROS. De winnaar werd bepaald door een panel van Opium-luisteraars, bestaande uit Yvonne van der Haven, Oscar Tops en Jenny van der Aa. Sofie Verdoodt mocht de prijs in ontvangst nemen voor haar bundel Anker kruis hart (Poëziecentrum, 2018).

De andere bundels die dit jaar kans maakten op de prijs waren Sunset industries van Jens Meijen (De Bezige Bij, 2023), Indolente van Dewi de Nijs Bik (Arbeiderspers, 2023) en De maan schijnt feller in de metaverse van Merel van Slobbe (Arbeiderspers, 2023).

De Grote Poëzieprijs

De Grote Poëzieprijs bekroont jaarlijks de beste Nederlandstalige poëziebundel en is sinds 2019 de opvolger van de VSB Poëzieprijs die vanaf 1994 werd uitgereikt. Vanaf dit jaar valt de Grote Poëzieprijs onder de vlag van het Veerhuis. Aan de prijs is een geldbedrag van 20.000 euro verbonden. De jury bestond dit jaar uit Catherine De Kock, Elten Kiene en Sasja Janssen.

Eerdere winnaars van de prijs waren marwin vos met wilde dood (het balanseer, 2022), Roelof ten Napel met Dagen in huis (Hollands Diep, 2021) en Vrouwkje Tuinman met Lijfrente (Cossee, 2019).