Robin Block wint Herman de Coninckprijs 2024

22/03/2024

Op donderdag 21 maart, Wereld Poëziedag, is Robin Blocks dichtbundel Handleiding voor Ontheemden bekroond met de Herman de Coninckprijs 2024. De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke soirée bij Platform in Antwerpen. Block wint hiermee een geldbedrag van 7.500 euro.

De jury schreef in haar rapport: “Waar in het eerste gedicht de stem van een voorvader door de keel van de dichter galmt, blijkt gaandeweg vooral die van de oermoeder belangrijk: een oermoeder die is weggekrast op foto’s, een leven leefde van verzwegen leed. Het moment dat de dichter haar naam vindt is een van de hoogtepunten van deze bundel, die kenmerken heeft van magisch reisverslag, avonturenroman, datingapp, liefdesverhaal en autobiografische familiegeschiedenis, maar bovenal poëzie blijft.”

Robin Block (1980) is een dichter, muzikant en performer, die zowel in Nederland als in Indonesië vele kunstwerken en voorstellingen op zijn naam heeft staan. Met zijn poëziefilm Manual for the Displaced won hij het Nederlands Poëziefilmfestival en diverse internationale prijzen. Van zijn hand verschenen de bundel Bestialen (Holland, 2005), het tweetalige In Between, Di Antara (samen met Angelina Enny; KPG, 2019) en Handleiding voor Ontheemden (Atlas Contact, 2023).

Herman de Coninckprijs

De Herman de Coninckprijs is de grootste poëzieprijs van Vlaanderen, vernoemd naar dichter Herman de Coninck. De jury bestaat dit jaar uit Uschi Cop, Sophie Kok, Emma Lesuis, Mirjam van Hengel (voorzitter) en Steven Vanackere. Vorig jaar won Alara Adilow met de bundel Mythen en stoplichten (Prometheus). Eerdere winnaars zijn Tijl Nuyts met de bundel Vervoersbewijzen, Alfred Schaffer met Wie was ik. Strafregels en Eva Gerlach met Oog. Naast de prijsuitreiking selecteert de jury ook 44 gedichten uit alle ingezonden bundels, die worden gepubliceerd in de bundel De 44.

De andere genomineerden van dit jaar waren Micha Hamel met Is daar iemand (Pluim), Erwin Hurenkamp met Nu we er toch zijn (Querido), Ruth Lasters met Tijgerbrood (Uitgeverij Van Oorschot), Jens Meijen met Sunset industries (De Bezige Bij) en Dewi de Nijs Bik met Indolente (De Arbeiderspers).