Shortlist De Grote Poëzieprijs 2023

30/03/2023

Op 27 maart zijn de vijf genomineerden van De Grote Poëzieprijs onthuld in het radioprogramma Opium op NPO Klassiek. Op 17 mei, om 18:30 uur, maakt de jury bij Opium de winnaar bekend.

De vijf dichters die kans maken op de prijs zijn Alara Adilow met Mythen en stoplichten (Prometheus), Hélène Gelèns met Beginnen voor gevorderden (Cossee), Frank Keizer met De introductie van het plot (Uitgeverij Pluim), Mustafa Stitou met Waar is het lam? (De Bezige Bij) en marwin vos met wilde dood (het balanseer).

Alara Adilow won eerder dit jaar al de Herman de Coninckprijs en Mustafa Stitou kwam als winnaar uit de bus bij de uitreiking van de Awater Poëzieprijs.

De Grote Poëzieprijs

De Grote Poëzieprijs is een toonaangevende poëzieprijs voor Nederlandstalige bundels van het afgelopen jaar. De winnaar van de prijs ontvangt 20.000 euro. Aan de prijs zijn inspirerende publieksprogramma’s en educatieve trajecten verbonden die een beeld geven van de actuele stand van zaken van poëzie in het Nederlands taalgebied. Dit jaar bestaat de jury uit Jeroen Dera, Nafiss Nia en Xavier Roelens.