Tom Lanoye krijgt de Prijs der Nederlandse Letteren

13/03/2024

De Vlaamse schrijver Tom Lanoye ontvangt dit jaar de Prijs der Nederlandse Letteren. Het is voor het eerst sinds 2012 dat een Vlaamse auteur de prestigieuze prijs wint, die eens in de drie jaar wordt uitgereikt. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 60.000.

“Tom Lanoye gebruikt de theatraliteit van literatuur in al haar gedaantes om zich uit te spreken over de echte wereld,” schrijft de jury. “Het is deze barokke, taalvirtuoze maar niet minder serieuze invulling van literair engagement die wij graag bekronen.”

Lanoye is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs in Nederland en Vlaanderen. Bekende romans die hij schreef, zijn Kartonnen dozen (Prometheus, 1991), Sprakeloos (Prometheus, 2009), Het derde huwelijk (Prometheus, 2006), Zuivering (Prometheus, 2018) en De draaischijf (Prometheus, 2022). Zijn belangrijkste theaterwerken zijn Ten Oorlog, Mamma Medea, Bloed en Rozen en Wie is bang, die worden opgevoerd in heel Europa en daarbuiten.

Prijs der Nederlandse Letteren

De Prijs der Nederlandse Letteren is de meest prestigieuze literaire prijs in het Nederlandse taalgebied en onderscheidt auteurs van belangrijke, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven letterkundige werken. Hij wordt eens per drie jaar toegekend aan een auteur wiens oeuvre een prominente plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De financiering komt van de Taalunie en de organisatie ligt beurtelings in handen van Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds.

Het doel van de onderscheiding is Nederlandstalige cultuur, binnen en buiten het taalgebied, onder de aandacht te brengen. De prijs onderstreept bovendien het feit dat in het Nederlands kwalitatief hoogstaande literatuur wordt geschreven. Eerdere laureaten waren Astrid Roemer (2021), Judith Herzberg (2018), Remco Campert (2015) en Leonard Nolens (2012).

In de jury van de Prijs der Nederlandse Letteren 2024 zetelen prof. dr. Yra van Dijk (NL – voorzitter), dr. Annika Johansson (SE), Guinevere Claeys (BE), prof. dr. Lars Bernaerts (BE), Max Temmerman (BE), Moenisha Hiwat-Mahabiersing, MA (SUR) en dr. Reza Kartosen-Wong (NL).

De prijs wordt afwisselend uitgereikt door de Nederlandse en de Belgische Koning. In het najaar van 2024 zal Koning Filip van België de prijs overhandigen aan Tom Lanoye in Brussel.