Libris Literatuur Prijs 2024 naar Rob van Essen

14/05/2024

Rob van Essen heeft de Libris Literatuur Prijs 2024 gewonnen voor zijn roman Ik kom hier nog op terug (Atlas Contact). Het is de tweede keer dat hij de prijs in ontvangst mocht nemen, want in 2019 won hij ook al met De goede zoon. Hij kreeg de prijs op 13 mei uitgereikt in het Amsterdamse cultuurhuis Felix Meritis.

De jury noemt het boek “van uitzonderlijke kwaliteit” en “de beste roman die Rob van Essen tot nu toe schreef”. “We voelden dat dit het boek is waarvan we zouden willen dat heel Nederland en Vlaanderen het leest”, aldus voorzitter Kim Putters. “Dit boek zit zo vernuftig in elkaar dat je het na de laatste bladzijde verbluft dichtslaat”, schreef de jury verder in haar rapport toen ze de shortlist bekendmaakte. “In de kern gaat het ontroerende en verrassend humoristische Ik kom hier nog op terug over het verlangen om de werkelijkheid te beïnvloeden of zelfs naar de hand te zetten.”

Ik kom hier nog op terug gaat over filosofiestudent Rob Hollander die de mogelijkheid krijgt om fouten uit het verleden te herstellen, door terug te reizen in de tijd. In de trip waarin Hollander vervolgens terechtkomt, is een grote rol weggelegd voor een ingrijpende gebeurtenis uit zijn jeugd, en zorgt een hereniging met een aantal medestudenten ervoor dat alles in een nieuw licht wordt geplaatst.

Rob van Essen is schrijver en dichter. Hij kreeg naast de Libris Literatuur Prijs ook al de J.M.A. Biesheuvelprijs toegekend voor Hier wonen ook mensen. Zijn roman Miniapolis verscheen in oktober 2021, net als zijn derde verhalenbundel Een man met goede schoenen. Met Alleen de warme dagen waren echt debuteerde Van Essen in september 2022 als dichter. In november 2023 verscheen zijn nieuwste roman Ik kom hier nog op terug.

Van Essen is de tweede schrijver ooit die de Libris Literatuur Prijs twee keer wint. De enige andere schrijver die dat lukte, was Thomas Rosenboom, in 1995 en 2000.

Naast Van Essen waren nog vijf schrijvers genomineerd: Cobi van Baars met De onbedoelden (Atlas Contact), Sacha Bronwasser met Luister (Ambo Anthos), Esther Gerritsen met Gebied 19 (Singel Uitgeverijen), Frank Nellen met De onzichtbaren (Hollands Diep) en Maud Vanhauwaert met Tosca (Das Mag).

Libris Literatuur Prijs

De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Elk van de zes genomineerde auteurs ontvangt 2.500 euro, en de uiteindelijke winnaar ontvangt 50.000 euro en een bronzen legpenning. In 2023 werd de roman Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje bekroond. Eerdere winnaars zijn onder anderen Mariken Heitman met Wormmaan (Atlas Contact, 2021), Jeroen Brouwers met Cliënt E. Busken (Atlas Contact, 2020) en Sander Kollaard met Uit het leven van een hond (Van Oorschot, 2019). Dit jaar bestond de jury uit Kim Putters (voorzitter), Dalilla Hermans, Lisa Kuitert, Joep van Ruiten en Vamba Sherif.