marwin vos wint De Grote Poëzieprijs 2023

19/05/2023

De Grote Poëzieprijs 2023 gaat naar marwin vos voor haar bundel wilde dood. Dat werd op 17 mei in het programma Opium op NPO Radio 4 bekendgemaakt. Uit 110 ingezonden bundels werd die van vos uiteindelijk bekroond.

Wilde dood (het balanseer, 2022) gaat over rouw, en met name over het taboe dat daar in de westerse samenleving nog steeds op rust. ‘Een bundel die aantoonde dat een universeel en ogenschijnlijk persoonlijk thema zijn tentakels uitslaat naar cultuur en politiek, naar publieke en hedendaagse debatten over zorg, vluchtelingen en milieu’, zo schrijft de jury in haar rapport. ‘Door zijn open intertekstualiteit nodigt hij de lezer uit om zelf op zoek te gaan naar een radicaal andere blik op de wereld’.

Hoewel vos zelf niet aanwezig was bij de uitreiking, schreef ze wel een uitgebreide reactie op haar website, waarin ze onder meer het belang van poëzie benadrukt en pleit voor meer aandacht voor deze kunstvorm:

‘hoewel de dichtkunst springlevend is in al haar uitdrukkingsvormen is er weinig aandacht voor op een publiek niveau. ik hoop dat dit verandert en nieuwe, kritische stemmen doordringen. lees en beluister gedichten van de andere genomineerden, frank keizer, hélène gelèns, alara adilow en mustafa stitou, lees het werk van de genomineerden van andere jaren en ook de gedichten van niet-genomineerden, van de dichteres des vaderlands, babs gons en lieke marsman. als een bundel kopen te duur is, lees gedichten op internet en sociale media, in tijdschriften en leen boeken van de bibliotheek.’

Vos (1962) is een Nederlandse dichter en beeldend kunstenaar. Haar bundel oorlogspaarden tot in de buitenwijken (Uitgeverij Leesmagazijn, 2015) werd genomineerd voor de J.C. Bloemprijs. het leven van sterren (het balanseer, 2019) haalde de shortlist van De Grote Poëzieprijs 2020.

De andere genomineerden van dit jaar waren Alara Adilow met Mythen en stoplichten (Prometheus), Hélène Gelèns met Beginnen voor gevorderden (Cossee), Frank Keizer met De introductie van het plot (Uitgeverij Pluim) en Mustafa Stitou met Waar is het lam? (De Bezige Bij).

De Grote Poëzieprijs

De Grote Poëzieprijs is een toonaangevende poëzieprijs voor Nederlandstalige bundels van het afgelopen jaar, die wordt uitgereikt sinds 2019. De winnaar van de prijs ontvangt 20.000 euro. Aan de prijs zijn inspirerende publieksprogramma’s en educatieve trajecten verbonden die een beeld geven van de actuele stand van zaken van poëzie in het Nederlands taalgebied. Roelof ten Napel, Vrouwkje Tuinman, Liesbeth Lagemaat en Radna Fabias gingen vos voor. Dit jaar bestond de jury van De Grote Poëzieprijs uit Jeroen Dera, Nafiss Nia en Xavier Roelens.