Sinds 2020 maakt De Reactor podcasts en sinds 2022 doet de redactie dat met steun van het Algemeen Nederlands Verbond (ANV). In onze podcasts zetten we de visie van De Reactor voort: een Vlaams-Nederlands platform voor literatuurkritiek, met aandacht voor proza, poëzie en theaterteksten uit het Nederlands taalgebied in heel de wereld en in Nederlandse vertaling. Tussen juli 2022 en juli 2024 maakten we met steun van ANV de volgende zes podcasts waarin telkens een mix van Vlamingen en Nederlanders een rol spelen.
Na het succes van deel één, 24 uur in het licht van Kila&Babsie, en deel twee, Van kop tot teen met Charlotte Van den Broeck en Jeroen Dera, is begin 2023 het derde deel verschenen van de poëzie-doe-boekenreeks woorden temmen. Tijdens de Poëzieweek 2023 organiseerde uitgeverij grange fontaine de boekpresentatie van Toon de stad met Lies Van Gasse en Laurens Ham.
Literatuurrecensent en leraar Nederlands Miriam Piters interviewde samenstellers Lies Van Gasse en Laurens Ham in het bijzijn van publiek. Deze podcastaflevering (43 min.) kwam op 3 april 2023 online te staan en is een live opname van het gesprek dat op donderdag 2 februari 2023 plaatsvond in het cafégedeelte van Broese Boekverkopers in Utrecht. Montage door Roos Brands.
Klik hier voor meer informatie over de aflevering.
Schrijver, slavist en journalist Johan De Boose interviewt schrijver en programmamaker Lisa Weeda. Ze praten onder andere over Lisa’s debuutroman Aleksandra, de rol van literatuur en cultuur in de oorlog in Oekraïne en de manier waarop geschiedschrijving historische gebeurtenissen kan verhullen én onthullen.
Lisa Weeda is een Nederlands-Oekraïense schrijver, literair programmamaker, scenarist, audiofan en virtualrealityregisseur. Tekst is altijd de basis van haar werk, maar vorm staat vrij. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat vaak centraal. Lisa Weeda is door de Volkskrant uitgeroepen tot het literair talent van 2022. Aleksandra (Bezige Bij, 2021), haar debuutroman, werd genomineerd voor de Boekhandelsprijs en stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2022. De roman verscheen inmiddels in zes landen, waaronder Duitsland, Polen en Frankrijk.
Johan de Boose is doctor in de slavistiek en verwoed Oost-Europareiziger. Hij werkte voor theater, televisie en radio. Voor De grensganger (2006) kreeg hij de Henriette Roland Holstprijs en voor De poppenspeler en de duivelin (2009) de Cultuurprijs van de Provincie Oost-Vlaanderen. Zijn dichtbundel Geheimen van Grzimek (2010) werd genomineerd voor de Herman De Coninckprijs. In het voorjaar van 2011 verscheen zijn roman Bloedgetuigen. Voor dit imposante werk ontving De Boose de Halewijnprijs. In 2013 en 2014 verschenen respectievelijk de romans Gaius en Jevgeni, die samen met de alom geprezen roman Het Vloekhout.(2018, shortlist Libris Literatuurprijs) een drieluik vormen. In 2020 verscheen Dondersteen, een ontroerende roman van een zoon over zijn vader; een boek over eenzaamheid en verwantschap.
Deze podcastaflevering (52 min.) kwam op 3 augustus 2023 online. Montage door Thibault Coigniez.
Klik hier voor meer informatie over de aflevering.
In deze aflevering gaat neerlandicus Sven Vitse het gesprek aan met auteur Hannah van Binsbergen. Ze praten over Van Binsbergens werk en verkennen de literaire technieken om op niet-totalitaire manier de lezer toch te emanciperen. Ergens halverwege springt er zelfs pardoes een duiveltje uit een doosje. Met als gevolg: een boeiende dialoog, schipperend tussen Satan en Marx.
Sven Vitse is docent moderne Nederlandse letterkunde in Utrecht.
Hannah Van Binsbergen is auteur van inmiddels twee dichtbundels en een roman. Haar poëziedebuut Kwaad gesternte werd bekroond met de VSB-poëzieprijs. Vervolgens verscheen de roman Harpie en onlangs is de bundel Kokanje verschenen. Daarnaast is ze ook nog werkzaam als redacteur bij de Nederlandstalige uitgave van het socialistische tijdschrift Jacobin.
Deze podcastaflevering (35 min.) kwam op 16 oktober 2023 online. Montage door Thibault Coigniez.
Klik hier voor meer informatie over de aflevering.
In deze aflevering gaat modern letterkundige Johan Sonnenschein in gesprek met Lieve Joris over haar roman Hildeke, die in 2022 verscheen bij Atlas Contact.
Lieve Joris (1953) is een Vlaams schrijfster van reisverhalen. In 1986 debuteerde ze met De Golf. In haar werk beschrijft Joris haar eigen ervaringen in de landen die zij bezoekt en plaatst die in de sociaal-politieke en culturele context. Zo schreef ze o.a. over het Midden-Oosten (De Golf, Een kamer in Cairo, De poorten van Damascus), over Afrika (Terug naar Congo, Mali blues, Dans van de luipaard, Het uur van de rebellen, De hoogvlaktes), maar ook over Hongarije (De melancholieke revolutie). Veel van het werk van Joris is in het Engels, het Frans en het Duits vertaald.
Johan Sonnenschein (1980) onderzoekt en doceert, momenteel aan de Universiteit Utrecht. Hij werkt aan Neologie. Nieuwe poëzie in Nederland 1800-1900-2000. Naast essays en artikelen publiceerde hij Een glorieus ding. ‘Een dag in ’t jaar’ van Herman Gorter (2014) en Hildo Krop. Faunen (2019, i.s.m. Loek van Vlerken).
Deze podcast is onderdeel van de reeks ‘Drempelstukken. Mentale en lichamelijke diversiteit in de literatuur’ van De Reactor.
In onze themareeks ‘Drempelstukken. Mentale en lichamelijke diversiteit in de literatuur’ onderzoeken we de sociale, fysieke en politieke drempels die schrijvers, critici en personages met een beperking ervaren in de literatuur. Die drempels discrimineren, omdat ze mensen en lichamen buitensluiten, en het verzet tegen die drempels geeft aanleiding tot alternatieve vormen van lezen, schrijven, en verbeelden. Zulke confrontaties – tussen validisme en het verzet ertegen, tussen toegang en toe-eigening, en tussen norm en diversiteit – worden bij uitstek verteld en bekritiseerd in literaire teksten. Daarom wijden we dit jaar onze themareeks aan mentale en lichamelijke diversiteit in de literatuur. In uiteenlopende vormen – essays, recensies, interviews en podcasts – bundelt de reeks bijdragen van auteurs met een beperking, ervaringsdeskundigen en specialisten uit de disability studies.
Deze podcastaflevering (38 min.) kwam op 11 november 2023 online. Montage door Roos Brands, met hulp van Job Boot.
Klik hier voor meer informatie over de aflevering.
In deze aflevering gaat onze redacteur en neerlandicus Kila van der Starre in gesprek met letterkundige Helena Van Praet over de poëzie van Rozalie Hirs en Anne Carson.
Helena Van Praet is assistent Nederlandse letterkunde en promovendus aan de Université Catholique de Louvain. Ze bereidt een proefschrift voor over de conceptuele poëzie van twee experimentele hedendaagse dichters: Rozalie Hirs (1965), Nederlandse dichter en componist, en Anne Carson (1950), Canadese dichter, vertaler en hoogleraar.
Kila van der Starre is neerlandicus, universitair docent aan de Universiteit Utrecht en redacteur bij De Reactor. Begin 2021 verdedigde ze aan de Universiteit Utrecht haar proefschrift Poëzie buiten het boek. De circulatie en het gebruik van poëzie, dat online beschikbaar is als gratis e-boek. In 2016 stelde ze samen met Sarah Posman en Jeroen Dera de essaybundel Dichters van het nieuwe millennium samen. In 2017 richtte ze de website Straatpoezie.nl op en publiceerde ze het onderzoeksrapport Poëzie in Nederland. In 2018 gaf ze samen met Babette Zijlstra het poëzie-doe-boek 24 uur in het licht van Kila&Babsie uit in de reeks woorden temmen.
Deze podcastaflevering (51 min.) kwam op 20 januari 2024 online. Montage door Thibault Coigniez.
Klik hier voor meer informatie over de aflevering.
In deze aflevering gaat dichter Tsead Bruinja in gesprek met schrijvers en dichters Ruth Lasters en Jan-Willem Anker over klimaatpoëzie. Wat is klimaatpoëzie? Waarom was het vroeger not done om geëngageerde poëzie te schrijven, maar is het tegenwoordig juist zo belangrijk om als schrijver bezig te zijn met de actualiteit en je uit te spreken over maatschappelijke ontwikkelingen? Kan poëzie wel ontwortelend en ontregelend zijn, zonder dat het niet politiek is? Hoe kun je als dichter een groep in beweging zetten voor het klimaat? Lasters en Anker dragen beiden eigen werk voor en kozen een gedicht van een klimaatdichter om voor te lezen.
Deze podcast (59 min.) kwam op 22 juni 2024 online. Montage door Afra Kiezebrink.
Klik hier voor meer informatie over de aflevering.
Deze zes podcasts werden mede mogelijk gemaakt door het Algemeen Nederlands Verbond (ANV).