Lisa Weeda wint de Bronzen Uil met debuut ‘Aleksandra’

11/12/2022

Op zaterdag 10 december werd in Gent de winnaar bekendgemaakt van de Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige debuut. De prijs ging naar Aleksandra van Lisa Weeda, een ‘ambitieus romandebuut dat bijna honderd jaar Oekraïense geschiedenis beslaat’.

De Bronzen Uil is een Vlaams-Nederlandse literaire prijs voor het beste Nederlandstalige debuut van het afgelopen schooljaar. De prijs werd in 2011 voor de eerste keer uitgereikt door het Willemsfonds. De voorbije jaren wonnen onder andere Roderik Six, Lize Spit, Inge Schilperoord en Kris van Steenberge de prijs.

Dit jaar valt de eer te beurt aan Lisa Weeda, die daarmee 10.000 euro en een schrijversresidentie krijgt aangeboden. Haar roman Aleksandra is, omwille van de focus op de Oekraïense geschiedenis, erg actueel. Het verhaal ‘positioneert zich midden in de schakelmomenten van de Oost-Europese geschiedenis, van de Holodomor en de Tweede Wereldoorlog tot het huidige conflict tussen Rusland en Oekraïne,’ zo schrijft onze recensent Pieter van de Walle in zijn bespreking van Aleksandra. ‘Weeda’s debuut maakt die verhalen toegankelijk voor een Nederlandstalig publiek, op een manier die spannend en meeslepend, maar ook verwarrend is.’

De gelijktijdigheid der dingen van Frouke Arns kreeg de Lezersprijs toegekend.

 

Recensies laureaten shortlist

De shortlist van de Bronzen Uil werd op 19 september bekendgemaakt. De volgende romans werden toen geselecteerd:

Aleksandra – Lisa Weeda (De Bezige Bij)
• Brandingen – Paul Verrept (Koppernik)
• De gelijktijdigheid der dingen – Frouke Arns (De Arbeiderspers)
• Diepdiepblauw – Nikki Dekker (De Bezige Bij)
• Honingeter – Tülkin Erkan (Pelckmans)
• 821 mensen die er ook toe doen – Anne van der Kruis (Orlando)

In samenwerking met het Willemsfonds en het Algemeen-Nederlands Verbond heeft De Reactor de romans van de zes laureaten op de shortlist gerecenseerd. Klik op de bovenstaande links om de recensies te lezen.

Met dank aan het Algemeen Nederlands Verbond (ANV) heeft De Reactor alle genomineerde werken voor De Bronzen Uil laten bespreken op het platform.