Podcasts

Podcast nummer 11: Johan Sonnenschein, Kreek Daey Ouwens en Emma Crebolder

De elfde aflevering van de podcast van De Reactor staat online!

 

In deze aflevering gaat neerlandicus Johan Sonnenschein in gesprek met de dichters Kreek Daey Ouwens en Emma Crebolder. Beiden hebben in hun leven te maken gehad met een familielid dat wegens een beperking uit huis is geplaatst. In dit gesprek vertellen ze hoe zo’n ingrijpende gebeurtenis niet alleen hun leven, maar ook hun gedichten heeft beïnvloed.

Kreek Daey Ouwens (1942) is dichteres. Aan haar broertje dat uit huis werd geplaatst wijdde ze de dichtbundel Guillaume (2020), die in 2022 werd bekroond met de driejaarlijks KANTL Poëzieprijs en waarover Johan Sonnenschein een boeiende bespreking voor De Reactor schreef.

Emma Crebolder (1942) is dichteres. In 1979 debuteerde ze met de bundel Een hol in de zon over een kind dat ook in een instituut wordt ondergebracht. En ook in haar meest recente en twintigste bundel, Uitlichten, speelt dit kind een prominente rol.

Johan Sonnenschein (1980) onderzoekt en doceert, momenteel aan de Universiteit Utrecht. Hij werkt aan Neologie. Nieuwe poëzie in Nederland 1800-1900-2000. Naast essays en artikelen publiceerde hij Een glorieus ding‘Een dag in ’t jaar’ van Herman Gorter (2014) en Hildo Krop. Faunen (2019, i.s.m. Loek van Vlerken).

Deze podcast is onderdeel van de themareeks ‘Drempelstukken. Mentale en lichamelijke diversiteit in de literatuur’ van De Reactor.

In onze themareeks ‘Drempelstukken. Mentale en lichamelijke diversiteit in de literatuur’ onderzoeken we de sociale, fysieke en politieke drempels die schrijvers, critici en personages met een beperking ervaren in de literatuur. Die drempels discrimineren, omdat ze mensen en lichamen buitensluiten, en het verzet tegen die drempels geeft aanleiding tot alternatieve vormen van lezen, schrijven, en verbeelden. Zulke confrontaties – tussen validisme en het verzet ertegen, tussen toegang en toe-eigening, en tussen norm en diversiteit – worden bij uitstek verteld en bekritiseerd in literaire teksten. Daarom wijden we dit jaar onze themareeks aan mentale en lichamelijke diversiteit in de literatuur. In uiteenlopende vormen – essays, recensies, interviews en podcasts – bundelt de reeks bijdragen van auteurs met een beperking, ervaringsdeskundigen en specialisten uit de disability studies.

Shownotes

  • Pearl Buck, The Child Who Never Grew. John Day, New York 1950.
  • Emma Crebolder:
    • Een hol in de zon. Ravensberg Pers, Arnhem 1979.
    • Zwerftaal. Bert Bakker, Amsterdam 1995.
    • Vergeten. Nieuw Amsterdam, Amsterdam 2010.
    • Uitlichten. Nieuw Amsterdam, Amsterdam 2022.
  • Kreek Daey Ouwens:
    • Een cirkel van saamhorigheid, Stichting Kunstuitleen Zeeland, Middelburg 1993.
    • Guillaume. Gedichten. Wereldbibliotheek, Amsterdam 2020.
    • Mijnwerk. Kroniek van een gezin in scherven. Wereldbibliotheek, Amsterdam 2023.
  • Lieve Joris in gesprek met Johan Sonnenschein op De Reactor.
  • Ben van Melick, ‘Is loss onvruchtbare bodem? Emma Crebolder en Kreek Daey Ouwens’. In Hans Op de Coul, Ben van Melick & Ine Sijben, Maar er is meer. Poëzie van Limburg in de twintigste eeuw. L1 Radio-TV, Maastricht 1999, pp. 362-373. [op DBNL]

Montage door Thibault Coigniez. Logo-ontwerp themareeks: Job Boot, www.jobboot.nl.

Geplaatst op 30/03/2024

Categorie: Podcasts

Naar boven

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je reactie zal pas verschijnen na controle op spam. Dat kan een paar uren of dagen duren.